Jeugdpuistjes

Jeugdpuistjes komen voor bij jongens en meisjes tijdens de periode rond hun pubertijd, wanneer hun lichaam onderhevig is aan diverse hormonale veranderingen. De puistjes kenmerken zich door een groot aantal witte en/of rode pukkels bij elkaar.


Jeugdpuistjes
Wat zijn jeugdpuistjes?

Jeugdpuisten (hetzelfde als acne) verschijnen in een periode wanneer het uiterlijk een belangrijke rol begint te krijgen voor pubers.

Tijdens de pubertijd beginnen de hormonen op te spelen en pubers voelen de drang om zichzelf te bewijzen.

Het leven van een puber wordt opeens druk; school, sporten, vrienden, relaties en feestjes. Tegelijkertijd zorgen jeugdpuistjes voor een extra dosis aan stress en onzekerheid.

Zonder een goede acne behandeling kan het lang duren voordat de jeugdpuisten genezen en geheel verdwijnen.

Jeugdpuistjes zijn te genezen, echter zijn discipline en vooral geduld wel een vereiste. Jonge mensen willen hedendaags snel resultaat. Het probleem is echter niet binnen een weekje op te lossen.

Wat veroorzaakt jeugdpuistjes?

Tijdens de puberteit beginnen de hormonen in het lichaam van een puber zich flink te ontwikkelen. Zowel jongens als meisjes beginnen hun groei naar volwassenheid. Hormonen zorgen ervoor dat een jongen zich als man ontwikkelt (stem, spieren, lichaamsbouw etc.) en een meisje als vrouw (borsten, menstruatie etc.).

Het lichaam begint in de pubertijd de hormoon “androgeen” te produceren. Dit is een mannelijke hormoon zowel jongens als bij meisjes bezitten. Het zijn deze hormonen die de talgklieren op hol laten slaan en veel meer talg laten produceren dan normaal.

Talg beschermt je huid tegen uitdroging en zorgt er daarnaast voor dat je huid soepel blijft. Bij een overproductie van talg wordt je huid vetter en vatbaarder voor puistjes. De extra geproduceerde olie hoopt zich op samen met vuil (dode huidcellen) in de poriën, trekt bacteriën aan en begint te ontsteken. Dit vormt zich uiteindelijk tot een jeugdpuistje.

De jeugdpuistjes komen op een aantal plekken voor waaronder: het gezicht, rug (schouders), nek en borst.

Het is niet bewezen dat voeding zoals chocola en chips jeugdpuistjes veroorzaken. Jouw lichaam kan wel een allergische reactie vertonen na het eten van bepaald soort voedsel. Gezond leven en eten helpt daarentegen wel om puistjes te voorkomen. Ga dus liever voor een broodje gezond dan een patatje pinda!

Hoe kan ik jeugdpuistjes bestrijden?

Het is allereerst belangrijk om je huid goed te verzorgen. Zeker pubers zijn in het begin nalatig, terwijl zij juist een goede huidverzorging nodig hebben.

Breng jezelf op de hoogte over hoe je acne het best kunt voorkomen. Een aantal belangrijke zaken zijn het schoon houden van je gezicht door vuil te vermijden (bijvoorbeeld van vieze vingers) en puistjes niet uit te knijpen.

Jeugdpuistjes behandelen voor meisjes

Meisjes moeten oppassen met het dragen van make-up. Te veel (of soms zelfs een beetje) make-up kan er juist voor zorgen dat je poriën sneller verstopt raken en jeugdpuistjes een kans krijgen.

Een puber doet vaak waar hij/zij zin in heeft dus geen make-up dragen zal waarschijnlijk geen optie zijn. Probeer dan in ieder geval een make-up op waterbasis te gebruiken. Zorg ook dat je al je make-up verwijdert en je gezicht schoon maakt voordat je gaat slapen.

Jeugdpuistjes behandelen voor jongens

Jongens gebruiken over het algemeen veel gel, vet of wax om hun haar mooi te stijlen. Deze producten bevatten veel vettige stoffen die niet goed zijn voor de huid van een puber.

Gebruik daarom niet te veel gel en zorg dat het spul niet op je gezicht komt. Ook hier is het belangrijk om je haren goed uit te spoelen voor het slapen gaan, iets dat veel jongens vergeten!

Voel maar eens hoe vettig je kussen is s’Morgens, als je zonder je haren te spoelen naar bed bent gegaan. Een vettige plek waar bacteriën graag broeien!

Bekijk ook ons acne blog voor meer nuttige tips om jeugdpuistjes effectief te bestrijden.