Adapaleen

Adapaleen (Adapalene) – beter bekend onder de merknaam: Differin® – is een medicijn dat wordt gebruikt om o.a. acne en puistjes te bestrijden. Adapaleen behoort tot de groep geneesmiddelen afgeleid van de vitamine A-zuur: de retinoïden.

Adapaleen

Adapaleen is een medicijn voor uitwendig gebruik en komt in de vorm van een gel of crème. De Differin® gel of crème dien je op de huid aan te brengen of in te smeren.

Adapaleen in het kort:

  • Zeer effectief tegen milde tot matige acne
  • Reguleert de talgproductie
  • Verzacht huidirritatie en pijn

Wanneer kan ik adapaleen gebruiken tegen acne?

Een puistje ontstaat doordat de poriën verstopt raken vanwege een overproductie aan talg. Als de puistjes verergeren en wondjes veroorzaken, kan mogelijk een infectie ontstaan. Een groot aantal van deze wondjes bijelkaar resulteert in acne.

Adapaleen kan zeer goed werken tegen milde tot matige vormen van acne. Denk hier bijvoorbeeld aan kleine en milde puistjes zoals mee-eters. Adapaleen kan effectief zijn omdat het een bestanddeel bevat dat ontstekingen tegengaat en irritatie en pijn verzacht.

Hoe wordt adapaleen gebruikt om acne te bestrijden?

De werking van adapaleen is vergelijkbaar met medicijnen uit de groep retinoïden. Adapaleen bevordert de aanmaak van enzymen die nodig zijn voor de productie van nieuwe huidcellen.

Dode huidcellen krijgen minder kans om zich in de poriën op te hopen, omdat de talgproductie efficiënter wordt gereguleerd. De huid wordt tevens minder gevoelig voor ontstekingen en de aanmaak van nieuwe puistjes wordt voorkomen.

Wat zijn de voordelen van Adapaleen?

Het voornaamste voordeel van Adapaleen is dat het de productie van talg afremt en aanmaak van nieuwe puistjes tegengaat. Adapaleen kan in de meeste gevallen ook worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen tegen acne, waardoor de kracht en effectiviteit toeneemt.

Wat zijn de bijwerkingen van adapaleen?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van adapaleen (Differin®):

  • Uitdroging van de huid
  • Huidirritatie (jeuk, branderig gevoel)

Waar kan ik Adapaleen kopen?

Je hebt een doktersrecept nodig om Adapaleen tegen acne te bestellen, omdat het een receptplichtig geneesmiddel is.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over adapaleen.

Combinatie met andere medicijnen:

Adapaleen wordt in sommige gevallen ook gecombineerd met andere medicijnen (o.a. antibiotica) om de effectiviteit te verhogen en acne nog beter te bestrijden. Enkele medicijnen die men combineert met adapaleen zijn:

Andere merknamen:

Adapaleen wordt onder verschillende merknamen verkocht. In Nederland is adapaleen bekend onder de merknaam Differin®, in het midden-oosten als Pimpal of Gallet en in India en omstreken als Adadiferin®.

Dosering / Toepassing:

Smeer eenmaal per dag – het liefst na het wassen van de huid – een dun laagje adapaleen gel of crème op de getroffen plekjes, waarbij je de plekken op en rondom de ogen en lippen vermijdt.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees ook het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie:

  • Effectiviteit
  • Bijwerkingen
  • Inname- / gebruiksgemak
4.3
Verzenden
User Review
3.41 (27 votes)