Tetracycline

Tetracycline (Tetralysal 300) is een antiboticum dat gebruikt wordt ter behandeling van matige tot ernstige acne en puistjes. Tetracycline kan in tegenstelling tot andere antibiotica een grotere verscheidenheid aan bacteriën tegelijk doden.

Tetracycline

Tetracycline in het kort:

  • Doeltreffend tegen oncontroleerbare acne
  • Kan verschillende soorten bacteriën doden
  • Verzacht zwellingen en ontstekingen

Tetracycline komt in de vorm van zowel capsules als crèmes en lotions. Het kan een effectieve behandeling zijn tegen acne, omdat het eigenschappen bezit die bacteriën op de huid doodt en puisten beter onder controle houdt.

Wanneer kan ik tetracycline gebruiken tegen acne?

Tetracycline kan een effectief medicijn tegen acne zijn voor mensen die last hebben van middelmatige tot ernstige puisten. De duur van een behandeling met tetracycline kan variëren van enkele weken tot enkele maanden. Het resultaat bij een langdurige behandeling is dat de acne ook voor een lange periode weg kan blijven.

Een behandeling met tetracycline kan een mogelijk geschikte oplossing zijn voor mensen die weinig resultaat ervaren met topische medicijnen (geneesmiddelen die je op de huid dient te smeren). In zo’n geval kunnen ook medicijnen die afgeleid zijn van tetracycline zoals doxycycline en minocycline de huidproblemen flink verminderen.

Deze antibiotica doden de verschillende soorten bacteriën die acne aanwakkeren. Daarnaast hebben ze ook de functie ook om ontsteking geassocieerd met opgezwollen en cystische acne te verminderen.

Tetracycline is echter niet voor iedereen een geschikt medicijn tegen acne. Het kan in bepaalde gevallen beter zijn om voor een alternatieve of veiligere behandeling te kiezen, gezien de stevige bijwerkingen en aanwezige kans op bacteriële-resistentie.

Hoe wordt tetracycline gebruikt om acne te bestrijden?

Tetracycline bevat de eigenschap om bacteriële infecties tegen te gaan. De werkzame stof gaat het groeiproces van diverse soorten bacteriën tegen door de aanmaak van eiwitten te belemmeren. Bacteriën kunnen zich namelijk niet verder blijven ontwikkelen zonder eiwitten.

Het wordt naast acne ook gebruikt bij de behandeling van andere soorten besmettingen zoals huidinfecties (rosacea), blaasontstekingen, maag- of darmzweren, geslachtsziekten, luchtweginfecties en Malaria.

Wat zijn de voordelen van tetracycline?

Tetracycline kan een doeltreffend medicijn zijn tegen milde tot ernstige acne. Het kan in vergelijking met andere sterke medicatie minder prijzig zijn. Alhoewel het wel een aantal vervelende bijwerkingen kan hebben, worden deze bijwerkingen minder ernstig en risicovol beschouwd dan andere antibiotica.

Tetracycline kan in combinatie met een ander geneesmiddel nog doeltreffender zijn tegen acne. Het wordt daarom ook gecombineerd met andere medicijnen om zodoende ernstig ontstoken puisten beter aan te pakken.

Doorgaans wordt hiervoor een combinatie gemaakt met een topische (om op de huid te smeren) en een orale (om in te nemen) medicijn. Een gangbare combinatiekuur is dan ook antibiotica (bijv. tetracycline) met benzoylperoxide.

Welke bijwerkingen heeft tetracycline?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van tetracycline:

  • Maagklachten en/of maagdarmklachten
  • Lichte verkleuring van de huid
  • Verhoogde gevoeligheid voor UV-licht
  • Duizeligheid
  • Slijmvliesontsteking
  • Aantasting van het gebit bij kinderen tot acht jaar

Waar kan ik tetracycline tegen acne kopen?

De werkzame stof tetracycline is verwerkt in o.a. het medicijn Tetralysal 300, Lymecycline, Minocin en Oxytracycline. Je hebt een doktersrecept nodig om deze medicijnen tegen acne te bestellen omdat het receptplichtige geneesmiddelen zijn.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over tetracycline.

Combinatie met andere medicijnen:

Je kunt tetracycline combineren met andere medicijnen (o.a. antibiotica) om de effectiviteit te verhogen en acne nog beter te bestrijden. Enkele medicijnen die je kunt combineren met tetracyline zijn:

Andere merknamen:

Tetracycline wordt onder verschillende merknamen verkocht. Online apotheken die aan Nederland leveren verkopen het onder de merknaam Tetralysal 300®. Andere merknamen zijn o.a.: Panmycin, Sumycin, Tetracon, Actisite, Brodspec, Terramycine, Tetracap en Achromycin V.

Dosering / Toepassing:

Tetracycline werkt het best wanneer het wordt ingenomen op een lege maag, een uur vóór of 2 uur na de maaltijd. Neem elke dosis met een vol glas water, tenzij anders voorgeschreven. Ga niet liggen gedurende tien minuten na het innemen van de medicatie. Neem om deze reden ook geen dosering vlak voor het slapen gaan.

Nadat je bent begonnen met het gebruik van tetracycline, kan het voorkomen dat de puistjes al snel lichter worden of zelfs verdwijnen. Onthoud dat een antibioticakuur alleen effectief is wanneer je deze gedurende de gehele periode volgens de voorschriften gebruikt.

Als je tussentijds stopt met de kuur kunnen de puistjes weer terug komen. Dit geldt eveneens voor de hoeveelheid die je inneemt. Een dubbele medicatie tetracycline zal niet tweemaal zo effectief zijn. Sterker nog, een overdosis aan gebruik dan hetgeen is voorgeschreven kan leiden tot nare bijwerkingen.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: