Onderhuidse Puist

Onderhuidse puisten zijn ontstoken puistjes gevuld met pus die zich diep onder de huid bevinden. Een onderhuidse puist heeft geen wit kopje zoals andere puistjes en is daarom ook lastiger zelf te verwijderen.

Onderhuidse puist
Wat zijn onderhuidse puisten?

Een onderhuidse puist of bult kunnen duiden op verschillende soorten puisten.

Als het een onderhuidse bult betreft dat heel hard aanvoelt dan spreken we van een steenpuist.

Veel kleine onderhuidse bulten bij elkaar kan duiden op gerstekorrels (milia).

Een onderhuidse pukkel waarin geen zichtbaar pus zit noemen we ook wel een papel.

De puist zit als het ware vast onder de oppervlakte van de huid en kan zich geen enkele kant op bewegen.

Vanaf de onderkant wordt er druk op uitgeoefend, waardoor de aanwezigheid te voelen is zonder dat de puist wordt aangeraakt.

Hoe kan ik een onderhuidse puist verwijderen?

Normaal gesproken gaan de onderhuidse puisten vanzelf weg. Het is geen goed idee om zelf het puistje uit te knijpen. De kans is groot dat je littekens veroorzaakt omdat er veel kracht moet worden bijgezet om de puist open te krijgen.

Sommige onderhuidse puisten liggen zo diep dat het onmogelijk is om zelf de puist te verwijderen zonder de huid te beschadigen. De beste optie is dan om de puist te laten verwijderen door schoonheidsspecialist.

In het geval dat de ernst van het probleem groot is, kun je de hulp inschakelen van je huisarts of dermatoloog. De onderhuidse puistjes worden dan bestrijdt met bijvoorbeeld een antibioticakuur.

Onderhuidse puisten op het lichaam

Puistjes kunnen op alle delen van je lichaam voorkomen zoals op je gezicht, rug en billen. Bekijk ook ons acne blog voor meer nuttige tips om onderhuidse puisten effectief te bestrijden.