Isotretinoïne

Isotretinoïne (Isotrex® / Roaccutane®) is een geneesmiddel dat wordt gebruikt tegen matige tot ernstige acne, puistjes en rosacea. De actieve stof in in dit middel heet isotretinoïne en is een afgeleide van de vitamine A-zuur.

Isotretinoine Roaccutane Isotrex

Isotretinoïne (Engels: Isotretinoin) is verkrijgbaar als gel (Isotrex®) om op de huid te gebruiken en als tablet/capsule (Roaccutane®) om in te nemen. In Nederland is het merk Roaccutane® niet meer verkrijgbaar.

Isotretinoïne in het kort:

  • Zeer effectief in de bestrijding van acne en puistjes
  • Reduceert de (over)productie van talgklieren
  • Verzacht en vermindert ontstekingen

Wanneer kan ik isotretinoïne gebruiken tegen acne?

Isotretinoïne wordt voornamelijk gebruikt bij ernstig ontstoken pustels, wanneer eerdere (lichtere) medicatie tegen acne niet heeft geholpen.

Ernstige acne brengt veel pijn met zich mee, omdat de puisten vaak flink ontstoken raken. De ontstekingen kunnen tijdens en/of na het langzame genezingsproces littekens achterlaten, omdat de puistjes door infectie openscheuren en wondjes veroorzaken.

De trage genezing komt doordat bepaalde medicatie weinig effect blijkt te hebben bij sommige mensen. Acne komt in dit soort gevallen ook steeds terug, wat leidt tot nog meer ontstekingen, wondjes en littekens.

In een dergelijk geval wordt isotretinoïne als behandeling voorgeschreven, omdat het na een succesvolle behandeling de acne soms voorgoed kan genezen.

Isotretinoïne kan dus een geschikt middel zijn tegen hevige acne. Het is echter wel een zeer sterk geneesmiddel met een aantal zware bijwerkingen. Het is daarom belangrijk om jezelf goed in te lichten voordat je gebruik maakt van isotretinoïne tegen acne.

Hoe wordt isotretinoïne gebruikt om acne te bestrijden?

Isotretinoïne heeft dezelfde eigenschappen als andere medicijnen binnen de groep retinoïden. Het bevordert de celdeling in de bovenste laag van je huid waardoor (oude) huidcellen sneller door het lichaam worden vernieuwd. Tevens worden de talgklieren onderdrukt zodat deze minder talg kunnen produceren.

Isotretinoïne is zeer effectief tegen acne, omdat het dode huidcellen geen ruimte geeft om zich te mengen met verdikte talg in de poriën. Dit voorkomt verstoppingen alsook de ontwikkeling van (nieuwe) puisten.

Wat zijn de voordelen van isotretinoïne?

Isotretinoïne kan een goede oplossing zijn, wanneer de gebruikelijke medicijnen niet voldoende effectief zijn geweest om je acne te bestrijden.

Het remt de aanmaak van overdadig talg af, stimuleert het groeiproces van huidcellen en vermindert ontstekingen veroorzaakt door bacteriële-infecties.

Isotretinoïne wordt tevens ook ingezet voor de behandeling van andere huidaandoeningen zoals rosacea en acne fulminans. Tenslotte wordt het ook gebruikt tegen andere huidziekten zoals psoriasis.

Welke bijwerkingen heeft isotretinoïne?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van isotretinoïne:

  • Uitdroging van de slijmvliezen
  • Irritatie van de huid
  • Gevoeligheid voor UV-licht
  • Verhoging van bloeddruk

Waar kan ik isotretinoïne kopen?

De werkzame stof isotretinoïne is verwerkt in o.a. de medicijnen Roaccutane® / Accutane® en Isotrex®. Je hebt een doktersrecept nodig om isotretinoïne tegen acne te bestellen omdat het een receptplichtig geneesmiddel is.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over isotretinoïne.

Andere merknamen:

Isotretinoïne wordt onder verschillende merknamen verkocht. In Nederland is het medicijn voornamelijk bekend als Roaccutane® en in het buitenland als Accutane®. Andere merknamen zijn: Sortret®, Amnesteem®, Claravis®, Differin.®

Dosering / Toepassing:

Een kuur met tretinoïne wordt voor maximaal resultaat, tweemaal een periode van vier tot zes maanden voorgeschreven. Na gebruik van tretinoïne kunnen de puistjes in de beginfase verergeren. Na minimaal twee tot drie weken is het effect merkbaar. Na enkele maanden is de werking zeer goed op te merken en na minimaal een half jaar kun je definitief af zijn van acne.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: