Salicylzuur

Salicylzuur (Salicylic Acid) is een beta-hydroxy zuur (BHA) en wordt veelal in huidproducten gebruikt tegen milde acne en puistjes, omdat het exfoliërende eigenschappen heeft. Tevens wordt salicylzuur ook gebruikt tegen andere huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem.

Salicylzuur

Salicylzuur is een medicijn dat in lage concentraties variërend van 0,5% tot 2% wordt verwerkt in diverse huiderzorgingsproducten zoals crèmes, lotions, toners en gezichtsreinigers. Hogere concentraties zijn op doktersrecept verkrijgbaar.

De naam “salicylzuur” komt van de naam “Salix”, wat het latijnse woord voor wilgenboom is. Salicylzuur wordt vervaardigd uit complexe koolhydraten die afkomstig zijn van de bast/schors van de wilgenboom.

Salicylzuur in het kort:

  • Zeer effectief tegen milde puistjes
  • Exfoliërende werking en reinigt tot diep in de poriën
  • Veroorzaakt minder irritatie dus ook geschikt voor de gevoelige huid

Wanneer kan ik salicylzuur gebruiken tegen acne?

Salicylzuur werkt het best tegen niet-ontstoken puistjes. De werkzame stof kan tot diep in de poriën reinigen, is vet-oplosbaar en veroorzaakt weinig irritatie. Salicylzuur is dus het meest geschikt voor een vette en gevoelige huid. Je kunt het meest van de werking van salicylzuur profiteren als je last hebt van lichte acne.

Hoe wordt salicylzuur gebruikt om acne te bestrijden?

Salicylzuur staat voornamelijk bekend als actief werkende stof in aspirine. Het bevat stoffen die na inname de doorbloeding in het lichaam bevordert en een verlichtende werking heeft op pijn. Wanneer salicylzuur op het lichaam wordt aangebracht, breekt het vettige samenstellingen af, zoals overtollig talg dat acne en puistjes veroorzaakt.

Salicylzuur verwijdert voorzichtig dode huidcellen en zorgt dat de aanmaak van nieuwe huidcellen wordt versneld. Hierdoor groeien huidcellen sneller waardoor poriën de ruimte krijgen om makkelijker open te gaan en de uitvoer van talg te bevorderen.

Exfoliëren (scrubben)

Producten met een exfoliërende (scrubbende) werking hebben een positief effect op het tegengaan van puistjes, omdat deze de poriën diep reinigen en dode huidcellen verwijderen. Echter kan (hard) scrubben de huid kapot maken, poriën openscheuren en kleine bloedvaatjes beschadigen.

Salicylzuur heeft nagenoeg dezelfde werking als het scrubben van de huid, zonder de huid als zodanig te beschadigen. Het stimuleert daarnaast de productie van collageen. Collageen zijn lichaamseigen bindweefselvezels die gaten en inkepingen in de huid natuurlijk opvullen. De huid kan hierdoor weer strak en glad uitzien.

Niet alle huidverzorgingsproducten met salicylzuur zijn effectief tegen puistjes. Beta-hydroxy zuren hebben namelijk pas effect als de exfoliant een pH-waarde tussen de drie en vier bevat.

Wat zijn de voordelen van salicylzuur?

Salicylzuur heeft net als aspirine een stimulerende werking op de doorbloeding. Het bevordert de omloop van vetten en oliën uit de poriekanalen. Het is daarom een zeer geschikt middel voor de vette huid.

De werkzame stof heeft, net als aspirine, de eigenschap om onstekingen en roodheid van de huid af te remmen. Salicylzuur is tevens makkelijk te verkrijgen in producten zoals crèmes en lotions.

Het heeft echter in tegenstelling tot andere lichte medicijnen tegen acne (bijvoorbeeld benzoylperoxide) geen invloed op de productie van talg of het vermogen om acne-bacteriën te bestrijden. Het is daarom het meest effectief tegen milde huidaandoeningen.

Welke bijwerkingen heeft salicylzuur?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van salicylzuur:

  • Huidirritatie (droge of trekkerige huid)
  • Jeuk of branderig gevoel na het aanbrengen
  • Overgevoeligheid

Waar kan ik salicylzuur kopen?

Je kunt salicylzuur in lage concentraties vinden in reguliere verzorgingsproducten (bijv. huidproducten van Paula’s Choice, Nivea etc.).

Salicylzuur is ook verkrijgbaar in medicijnen zoals Diprosalic. Je hebt een doktersrecept nodig om hoge concentraties salicylzuur tegen acne te bestellen, omdat het een receptplichtig geneesmiddel is.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over salicylzuur.

Dosering / Toepassing:

Gebruik een salicylzuur gel of crème bij voorkeur s’Avonds op een schone huid. Breng een dun laagje aan op de aangedane plekken waarbij je gevoelige gebieden rondom de ogen, neus en mond vermijdt. Onthoud dat het even kan duren voordat salicylzuur begint te werken.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: