Tretinoïne

Tretinoïne (Vitamine A zuur) is een medicijn dat wordt gebruikt voor het behandelen van milde tot matige acne en puistjes. Tretinoïne gaat de uitbraak van mee-eters tegen en verzacht de hevigheid van acne.

Tretinoine

Tretinoine behoort tot de groep geneesmiddelen genaamd retinoïden. Dit zijn derivaten van de vitamine A zuur. Het is verkrijgbaar als crème of gel. Tretinoïne wordt naast acne ook toegepast om huidimperfecties (zoals huidveroudering) te behandelen.

Tretinoïne in het kort:

  • Zeer effectief tegen milde tot matige acne
  • Reguleert de talgproductie
  • Gaat naast acne ook huidveroudering tegen

Wanneer kan ik tretinoïne gebruiken tegen acne?

Je kunt goede resultaten behalen met tretinoïne wanneer je last hebt milde tot matige puistjes op het lichaam. Talrijke studies hebben namelijk aangetoond dat topisch aangebrachte retinoïde medicijnen zeer effectief kunnen zijn in het tegengaan van puisten en verzachten van littekens.

Tretinoïne (vitamine A zuur) is niet alleen een bewezen medicijn tegen puistjes, maar ook doeltreffend in het vervagen van allerlei imperfecties van de huid zoals; tekenen van veroudering, striae, hyperpigmentatie en rosacea. Vitamine A zuur is daarom zeer populair en wordt voornamelijk in lagere concentraties in cosmetica wordt verwerkt.

De vitamine A zuur dat in cosmeticaproducten wordt gebruikt heet retinol. Retinol is net als Tretinoïne een afgeleide van de vitamine A zuur. De werking van retinol is echter minder doeltreffend en heeft daarbij ook nog vele bijwerkingen. De concentraties in cosmetica crèmes wordt daarom bewust laag gehouden waardoor het uiteindelijk resultaat benedenmaats is.

Hoe wordt tretinoïne gebruikt om acne te bestrijden?

De werkzame vitamine A zuren in tretinoïne crèmes en gels bevorderen de groei van cellen in de opperhuid. Dit kan gunstig zijn voor de huid, wanneer het problemen heeft met het aanmaken van nieuwe huidcellen.

Zonder de voortdurende aanmaak van nieuwe huidcellen krijgen poriën namelijk niet voldoende ruimte om talg uit de poriekanalen te voeren. Wanneer de talgklieren zich ook tegelijk in een stadium van overproductie bevinden (bijv. door de pubertijd of hormonale verandering) kunnen de poriën makkelijk verstopt raken met vet en dode huidcellen. Uit deze verstopte poriën kunnen puistjes ontstaan.

Tretinoïne stimuleert de groei en afstoting van huidcellen in en rondom de poriën. De poriekanalen worden hierdoor wijder waardoor overtollig talg en dode huidcellen makkelijker en sneller kunnen uitstromen. Dit voorkomt de kans op puistjes omdat bacteriën geen mogelijkheid krijgen om zich in de poriën met vuil en talg te nestelen.

Wat zijn de voordelen van tretinoïne?

Tretinoïne prikkelt de aanmaak van collageen in de huid. Dit bevordert o.a. de veerkracht en hechtheid in de opbouw van bindweefsels in de huid. Vitamine A-zuur heeft als kenmerk dat het tot diep in de onderhuidse bindweefsels actief kan zijn.

Aan de bovenkant (opperhuid) zorgt het dat huidcellen sneller vernieuwd worden. Een laag dieper in de lederhuid en onderhuidse bindweefsel draagt het bij aan de versteviging en elasticiteit.

Dit zorgt er niet alleen voor dat poriën minder snel verstopt kunnen raken, maar het het zorgt ook voor een verbeterde huidstructuur. De huid ziet er na een goede behandeling weer glad en egaal uit. Vlekken als gevolg van littekens en huidveroudering worden ook duidelijk minder.

Welke bijwerkingen heeft tretinoïne?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van tretinoïne:

  • Huidirritatie (jeuk, uitdroging, roodhuid, verschilfering)
  • Hoofdpijn, duizeligheid
  • Maag-, en darmklachten
  • Slijmvlies uitdroging
  • Gevoeligheid voor zonlicht
  • Kan zwangerschap negatief beïnvloeden

Waar kan ik tretinoïne (Airol) tegen acne kopen?

De werkzame stof ’tretinoïne’ is verwerkt in het medicijn Airol. Je hebt een doktersrecept nodig om tretinoïne (Airol) tegen acne te bestellen omdat het een receptplichtig geneesmiddel is.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over tretinoïne.

Combinatie met andere medicijnen:

Het is verstandig tretinoïne niet te combineren met de onderstaande geneesmiddelen en producten. Dit kan namelijk het uiteindelijke resultaat slecht beïnvloeden of andere complicaties opleveren:

Andere merknamen:

Tretinoïne is onder de volgende merknamen (werelwijd) verkrijgbaar: Isotrex, Aberela, Airol, Renova, Atralin, Retin-A, Avita, Retacnyl, Refissa en Stieva-A.

Dosering / Toepassing:

Breng eenmaal per dag voor het slapen gaan (tenzij anders aangegeven) een dun laagje tretinoïne aan op de huid. Vermijdt gevoelige plekken zoals de ogen. Tijdens de eerste paar weken kan de acne verergeren omdat de activiteit in de huid wordt aangewakkerd door de werkzame stoffen. Het kan tot vier tot twaalf weken duren voordat je het effect van deze medicatie zichtbaar is. Een hogere dosis dan aangegeven aanbrengen zal het proces niet versnellen.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: