Doxycycline

Doxycycline is een antibiotica tegen o.a. acne en puistjes en valt onder de tetracycline-groep. Doxycycline wordt ook gebruikt voor de behandeling van rosacea omdat de werkzame stof anti-bacteriële functies bezit.

Doxycycline

Doxycycline is een geneesmiddel voor inwendig gebruik en is verkrijgbaar als tablet of capsule. Het wordt naast acne en rosacea ook ingezet om bacteriële-infecties te bestrijden zoals chlamydia, blaasontsteking en malaria.

Doxycycline in het kort:

  • Effectief tegen acne en puistjes
  • Bestrijdt ook andere bacteriële-infecties
  • Remt de eiwitaanmaak van bacteriën af

Wanneer kan ik doxycycline tegen acne gebruiken?

Je kunt doxycycline gebruiken bij milde tot matige vormen van ontstoken acne. Het wordt regelmatig voorgeschreven nadat lichtere medicijnen of behandelingen niet het gewenst resultaat hebben opgeleverd.

Doxycycline wordt normaal gesproken alleen gebruikt vanaf een leeftijd van acht jaar, omdat het de groei van botten en tanden bij kinderen kan aantasten. Het wordt om deze reden dan ook afgeraden om doxycycline te gebruiken tijdens een zwangerschap.

Hoe wordt doxycycline gebruikt om acne te bestrijden?

Acne wordt veroorzaakt door de ophoping van talg en dode huidcellen. Deze samenklontering vormt een bultje gevuld met pus dat we aanduiden als een puistje. Doxycycline werkt goed tegen acne omdat het de groei belemmert van bacteriën die acne en ontstekingen kunnen veroorzaken (Propionibacterium acnes bacterie).

Normaal gesproken kun je dit behandelen met lichte zelfzorgmedicijnen. Als het puistje echter openscheurt en gaat ontsteken, dan is een antibiotica zoals doxycycline noodzakelijk om infecties en ontstekingen af te remmen.

Doxycycline is daarom het meest doeltreffend voor de bestrijding van ontstoken puistjes en werkt minder goed tegen bijvoorbeeld mee-eters.

Wat zijn de voordelen van doxycycline?

Een antibioticum voor inwendig gebruik kan effectief zijn om puistjes op het lichaam te behandelen die normaal gesproken lastig te bereiken zijn. Denk aan bijvoorbeeld acne op de rug.

Het lichaam kan doxycycline ook beter verdragen dan andere antibiotica (bijv. tetracycline). Tot slot veroorzaakt doxycycline minder ernstige bijwerkingen in vergelijking met andere antibiotica.

Welke bijwerkingen heeft doxycycline?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van doxycycline:

  • Gevoeligheid voor UV-licht (zon, zonnebank etc.)
  • Gevoeligheid in de maag (diarree, buikpijn)
  • Hoofdpijn, duizeligheid
  • Aantasting van tanden/tandvlees bij kinderen

Waar kan ik doxycycline kopen?

Je hebt een doktersrecept nodig om doxycycline tegen acne te bestellen, omdat het een receptplichtig geneesmiddel is.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over doxycycline.

Combinatie met andere medicijnen:

Doxycycline wordt regelmatig gebruikt in combinatie met andere medicijnen, zoals benzoylperoxide of vitamine A-zuur, omdat het de effectiviteit verhoogt en acne nog beter bestrijdt. Enkele medicijnen die je kunt combineren met doxycycline zijn:

Andere merknamen:

Doxycycline wordt onder verschillende merknamen verkocht. In Nederland is het voornamelijk bekend onder het merk Vibramycin®. Overige merknamen zijn: Oracea, Adoxa, Alodox, Morgidox, Avidoxy, Doryx, Monodox, Ocudox, Oraxyl.

Dosering / Toepassing:

Afhankelijk van je voorschrift dien je doxycycline capsules een-, tot tweemaal per dag in te nemen, bij voorkeur met een glas water. Het is raadzaam om eerst iets te eten alvorens je het medicijn inneemt om te voorkomen dat last krijgt van je maag.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: