Pukkels op gezicht

Pukkels op het gezicht lijken in eerste instantie de meeste problemen te geven. Een pukkel op de voorhoofd is namelijk eerder te zien dan een pukkel op de rug of borst.


Pukkels op gezicht
Wat zijn pukkels op het gezicht?

Als het een harde onderhuidse puist betreft, dan is het mogelijk dat je te maken hebt met een steenpuist.

In andere gevallen gaat het hier hoofdzakelijk om comedonen, pustels of papels.

Een oneffen gezichtshuid kan veel psychische problemen veroorzaken die zowel lichamelijke als emotionele littekens kan achterlaten.

Een juiste en tijdige aanpak is dus gewenst. Het gezicht is nu eenmaal het visitekaartje van de mens!

Wat is de oorzaak van pukkels op het gezicht?

Pukkels op het gezicht ontstaan op dezelfde manier zoals gewoonlijk puistjes ontstaan. Het gezicht bevat tal van kleine haarzakjes bij elkaar; de poriën.

Je poriën maken talg (olie) aan om je huid te beschermen en flexibel te houden. Zonder dat je het zelf ziet maakt je huid ook nieuwe huidcellen aan en ontdoet het zich van de oude huidcellen.

Talg is een plakkerige substantie dat zich makkelijk kan hechten aan restanten van dode huidcellen. Zodra overtollig talg en oude huidcellen zich mengen onstaat er een verstopping in de talgklieren. Dit gaat uiteindelijk door de komst van bacteriën ontsteken en er onstaat een pukkel.

De reden dat talg en vuil zich kunnen ophopen is omdat het gezicht op dat moment te veel talg aanmaakt. Dit komt door diverse factoren zoals je hormonen, die flink actief worden tijdens de periode rond de puberteit. De oorzaak van acne kan dus aan verschillende factoren liggen die helaas niet allemaal direct te beïnvloeden zijn.

Wie is vatbaar voor puistjes op het gezicht?

Een overvloed aan talg maakt het gezicht dus vettig. Je kunt dit ook herkennen aan de zogenaamde T-Zone; een denkbeeldig gebied op het gezicht dat loopt vanaf de voorhoofd tot aan de neus en kin. De t-zone glimt bij een overproductie van talg.

Bij jongeren zijn dit de bekende jeugdpuistjes die tijdens hun puberteit opspelen. Alhoewel een jonge leeftijd een rol speelt, zijn er nog veel volwassenen die tot aan hun 40e nog te kampen hebben met puistjes. De oorzaak hiervan ligt vaak bij de genen van die persoon.

Vrouwen kunnen ook last krijgen van een huidaandoening dat lijkt op acne namelijk acne rosacea. Acne rosacea zijn puistjes en bultjes die meestal gepaard gaan met rode vlekken op het gezicht.

Hoe kan ik puisten op m’n gezicht bestrijden?

Als je enkele milde puisten op je gezicht hebt kun je dit meestal zelf behandelen. Afhankelijk van de ernst van het probleem kun je er ook voor kiezen om de behandeling uit te laten voeren door een specialist.

Je kunt met de onderstaande basistips in ieder geval zelf voor zorgen dat je puisten op je gezicht zo veel mogelijk voorkomt.

  • Houd je gezicht schoon door het twee tot 3 maal per dag te wassen. Indien mogelijk met een milde gezichtsreiniger.
  • Knijp puisten niet uit. Dit kan de rest van je gezicht besmetten met het uitbreken van meer puisten als gevolg. Kun je het niet laten? Lees dan hoe je het beste een puist kunt uitknijpen.
  • Raak zo min mogelijk je gezicht aan met vuile vingers. Je kunt namelijk bacteriën verspreiden die zich weer kunnen nestelen in verstopte poriën.
  • Wees voorzichtig met make-up. Indien mogelijk, gebruik make-up op waterbasis. Jonge vrouwen zijn geneigd veel make-up te gebruiken. Zorg in ieder geval dat je alle make-up van je gezicht veegt voor het slapen gaan.
  • Je haren kunnen ook vuil (oude huidcellen) en vet bevatten. Spoel alle gel, vet etc. uit je haren voordat je gaat slapen.
  • Pas op met scheren. Je kunt hiermee puisten open snijden met littekens als gevolg. Was je gezicht met warm water voordat je gaat scheren, zodat je gezicht zacht en soepel wordt.

Puisten op het lichaam

Puistjes kunnen ook op andere delen van je lichaam voorkomen zoals op je rug en billen. Bekijk ook ons acne blog voor meer nuttige tips om pukkels op je gezicht effectief te bestrijden.