Roaccutane

Roaccutane®/Accutane® (isotretinoïne) is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van middelmatige tot ernstige acne. De werkzame stof in Roaccutane® heet isotretinoïne en valt onder de groep geneesmiddelen genaamd retinoïden.

Roaccutane

Roaccutane®/Accutane® (isotretinoïne) is een medicijn voor inwendig gebruik en verkrijgbaar in capsules en tabletten.

Roaccutane® in het kort:

  • Zeer effectief tegen matige tot ernstige acne
  • Ontstekingsremmende eigenschappen
  • Vermindert de aanmaak van overmatig geproduceerd talg

Wanneer kan ik Roaccutane® gebruiken tegen acne?

Roaccutane® wordt gebruikt in de bestrijding van ernstig ontstoken acne en puistjes. Het wordt voornamelijk voorgeschreven wanneer eerdere behandelingen en medicijnen tegen acne weinig tot geen resultaat hebben opgeleverd.

Bij zware acne zijn de puisten ernstig ontstoken, wat ontzettend veel pijn kan doen. Dit komt doordat de ontstekingen vaak wondjes veroorzaken. Als de wondjes niet snel genezen kunnen deze op den duur openscheuren en donkere vlekken en/of littekens achterlaten. De open wondjes raken opnieuw geinfecteerd door bacteriën waardoor de acne verergerd.

Het is mogelijk dat sommige geneesmiddelen onvoldoende of zelfs niet helpen bij de bestrijding van hevige acne. Wanneer dit het geval is wordt een krachtiger medicijn zoals Roaccutane® voorgeschreven, omdat de werkzame stof ‘isotretinoïne’ doeltreffend is tegen ontstekingen, overmatig talgproductie en acnebacteriën.

Roaccutane® kan effect zijn bij de behandeling van ernstig ontstoken puistjes. Het is daarentegen wel een zodanig krachtige medicijn dat het gepaard gaat met enkele intense bijwerkingen. Het is daarom van belang om jezelf goed te informeren over Roaccutane® voordat je gebruik maakt van dit geneesmiddel tegen acne.

Hoe wordt Roaccutane® gebruikt om acne te bestrijden?

Roaccutane® heeft net als andere geneesmiddelen verwant aan de vitamine A-zuur (retinoïden) een stimulerende werking op de productie van de huidcellen. Huidcellen worden sneller vernieuwd waardoor er minder kans bestaat dat dode huidcellen op de huid blijven plakken. De werkzame stof isotretinoïne vermindert ontstekingen in de huid en verlaagd de activiteit van de talgklieren, waardoor deze minder talg aanmaken.

Roaccutane® is dus een geschikt middel tegen acne, omdat het voorkomt dat poriën verstopt raken en bacteriën die acne veroorzaken zich kunnen ontwikkelen.

Wat zijn de voordelen van Roaccutane®?

Roaccutane® kan een goede keuzemogelijkheid zijn voor de behandeling van acne, indien eerdere medicijnen en/of antibiotica niet de gewenste resultaat hebben opgeleverd. Roaccutane® reduceert de productie van talg, prikkelt het groeiproces van huidcellen en vermindert ontstekingen veroorzaakt door bacteriële-infecties.

Roaccutane® kan vrijwel alle gradaties (mild tot ernstig) van acne bestrijden evenals andere huidaandoeningen zoals rosacea, acne fulminans en acne conglobata.

Welke bijwerkingen heeft Roaccutane®?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van Roaccutane®:

  • Maag-, en darmklachten
  • Huidirritaties (jeuk, branderig gevoel, roodheid, overgevoeligheid)
  • Uitgedroogde slijmvliezen
  • Gewrichts-, en spierpijnen

Waar kan ik Roaccutane® / Accutane® kopen?

Je hebt een doktersrecept nodig om Roaccutane® / Accutane® tegen acne te bestellen, omdat het een receptplichtig geneesmiddel is.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over Roaccutane®.

Andere merknamen:

Medicijnen met isotretinoïne worden onder verschillende merknamen verkocht. Enkele andere merknamen naast Roaccutane® zijn: Accutane®, Sortret®, Amnesteem®, Claravis®, Isotroin®, Aknenormin® en Atretin®.

Dosering / Toepassing:

De dosering voor Roaccutane® is afhankelijk van de kuur die is voorgeschreven. Gemiddeld duurt een kuur twintig weken of langer. De capsules/tabletten dien je in te nemen met water en het liefst tegelijk met een maaltijd. Het is gebruikelijk dat na in de eerste weken een vergering van acne optreedt. Na enkele weken zal er zichtbaar resultaat zijn.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: