Papels

Papels worden over het algemeen in verband gebracht met de huidaandoening acne vulgaris. Het zijn kleine geirriteerde bultjes (pukkels) op het lichaam.


Papels
Wat zijn papels?

De papel is net als de verschillende andere soorten puistjes die bestaan zoals pustels en comedonen, een ontsteking in het haarzakje. Papels zijn te herkennen aan kleine rode of roze bultjes op de huid van ongeveer een halve milimeter in omtrek.

Niet alle papels zijn echter een vorm van acne. Een voorbeeld hiervan is de huidaandoening waterpokken, dat ook rode en jeukende pukkels op de huid veroorzaakt. Deze aandoening heeft echter niets met acne te maken.

Papels komen hoofdzakelijk voor op het gezicht maar ook op andere “kwetsbare” delen van het lichaam zoals de borst, nek en rug. In tegenstelling tot pustels zijn papels in eerste instantie niet gevuld met pus. Een papel wordt vaak ook verward met pustels. Pustels zijn echter iets ernstiger. Het grote verschil tussen papels en pustels is dat een papel dus geen pus bevat.

Wat is de oorzaak van papels?

Net zoals bijna elk ander puistje ontstaat een papel doordat het haarzakje verstopt raakt met oude huidcellen en talg (natuurlijke huid oliën). Bij puistjes zoals mee-eters wordt dit mengsel van huidcellen en talg naar het oppervlak van de huid geduwd.

Bij een papel echter scheurt de wand van het haarzakje waarna witte bloedcellen naar binnen vloeien. Het haarzakje gaat op deze plek ontsteken een papel wordt gevormd.

Na verloop van tijd kan een papel zich wel gaan vullen met witte pus dat door bijvoorbeeld (per ongeluk) open krabben er uit kan vloeien. Een papel gaat daarom ook vaak vooraf aan een pustel.

Hoe kan ik papels verwijderen?

Een papel is net als een onderhuidse puist moeilijk zelf te verwijderen. Het puistje heeft namelijk geen zichtbaar blaasje gevuld met pus dat je kunt uitknijpen. Zelf uitknijpen is daarom niet raadzaam omdat je de kans vergroot op het achterlaten van onherstelbare littekens.

Een papel laten verwijderen door een schoonheidsspecialist of dermatoloog is meestal overbodig – tegen de tijd dat je een afspraak hebt gemaakt is de papel waarschijnlijk al verdwenen.

Het beste is dus om te wachten totdat de papel vanzelf verdwijnt of te wachten totdat de papel zich ontwikkelt tot een pustel en makkelijker te verwijderen wordt.