Azelaïnezuur

Azelaïnezuur (azelaic acid) is een geneesmiddel dat wordt gebruikt voor de behandeling van acne en puistjes. Het bevat ontstekingsremmende en anti-bacteriële eigenschappen die wondjes, bultjes en zwellingen tegengaat. Azelaïnezuur wordt daarom regelmatig gebruikt voor de behandeling van acne rosacea.

Azelainezuur Skinoren

Azelaïnezuur wordt naast acne en rosacea ook gebruikt voor de behandeling van hyperpigmentatie en melasma (huidverkleuring). Azelaïnezuur is verkrijgbaar als gel (20%) en crème (15%).

Azelaïnezuur in het kort:

  • Effectief tegen huidaandoeningen zoals acne en rosacea
  • Gaat o.a. (donkere) huidverkleuring tegen
  • Remt de groei van acnebacteriën af

Wanneer kan ik azelaïnezuur tegen acne gebruiken?

Je kunt azelaïnezuur gebruiken wanneer je last hebt van een milde tot matige vorm van acne.

Indien je al gebruik maakt van een retinoïde tegen acne, maar een sterker geneesmiddel nodig hebt zonder dat je wilt over stappen op een nog sterkere retinoïde, dan kun je overwegen om in plaats hiervan azelaïnezuur te gebruiken.

Zwangere vrouwen kunnen tot zover bekend veilig gebruik maken van azelaïnezuur. Het kan daarom een mogelijk goed alternatief zijn voor vrouwen die tijdens de zwangerschap geen retinoïden mogen gebruiken.

Hoe wordt azelaïnezuur gebruikt om acne te bestrijden?

Acne ontstaat doordat je poriën verstopt raken als gevolg van een overdadige groei van de buitenste huidlaag. Huidschilfers stoten zich in grote aantallen versneld af en mengen zich daardoor sneller en makkelijker met talg en bacteriën in de fijne openingen van je huid. Hierdoor ontstaan ontstekingen die leiden tot acne.

Azelaïnezuur bestrijdt acne op verschillende manieren. Ten eerste maakt het de hoornlaag (bovenste laag van de huid) zacht en los waardoor de kans op verstopte poriën flink wordt verminderd.

Ten tweede blokkeren de actieve bestanddelen van azelaïnezuur het groeiproces van acnebacteriën. Dit verhindert de verdere ontwikkeling van puistjes.

Tenslotte remt het ook de aanmaak van donkere huidcellen af door de productie van melanine te reguleren. Dit is effectief voor de genezing van vlekken en/of littekens die veroorzaakt zijn door ontstoken puistjes.

Wat zijn de voordelen van azelaïnezuur?

Azelaïnezuur komt in de vorm van een gel of crème die makkelijk aan te brengen is op de huid. Uit studies blijkt dat dit medicijn net zo goed werkt als andere medicinale gels en cremes tegen acne zoals; benzoylperoxide, tretinoine en antibiotica.

Azelaïnezuur kan in combinatie met andere medicijnen (zie onderaan pagina) mogelijk nog beter werken tegen puistjes.

Welke bijwerkingen heeft azelaïnezuur?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van azelaïnezuur:

  • Jeuk en/of een branderig gevoel
  • Uitdroging, roodheid en/of verschilfering van de huid
  • Lichte vlekken veroorzaakt door contact met zonlicht

Waar kan ik azelaïnezuur kopen?

De werkzame stof azelaïnezuur is verwerkt in o.a. de medicijnen Skinoren en Finacea. Je hebt een doktersrecept nodig om Skinoren of Finacea tegen acne te bestellen, omdat het receptplichtige geneesmiddelen zijn.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over azelaïnezuur.

Combinatie met andere medicijnen:

Azelaïnezuur wordt soms gecombineerd met andere medicijnen om de effectiviteit te verhogen en acne nog effectiever te bestrijden. Enkele medicijnen die samen worden voorgeschreven met azelaïnezuur zijn:

Andere merknamen:

Azelaïnezuur wordt onder verschillende merknamen verkocht. Enkele andere merknamen waaronder azelaïnezuur wordt verkocht zijn: Skinoren®, Azelex® en Finacea®.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief geneesmiddelen tot u zonder dat die zijn voorgeschreven door een erkende arts of aanbevolen zijn door een apotheker, afgezien van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie op Acnevitaal.nl.

Dosering / Toepassing:

Smeer tweemaal daags een dun laagje azelaïnezuurcrème op je huid. Doe dit bij voorkeur op een schone huid zodat je irritatie voorkomt. Probeer contact met de zon te vermijden of gebruik een zonnebrandcrème, omdat dit vlekken op de huid kan achterlaten.

Overige informatie: