Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een van de meest bekende medicijnen tegen acne en puistjes. De werkzame stof wordt ook in veel verzorgingsproducten verwerkt. Benzoylperoxide is een zeer effectief middel tegen lichte tot middelmatige acne.

Benzac Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een geneesmiddel voor uitwendig gebruik en is verkrijgbaar als gel of lotion met concentraties tussen 2,5% tot 10%. De benzoylperoxide gel/lotion dien je op de huid aan te brengen.

Benzoylperoxide in het kort:

  • Werkt zeer goed tegen puistjes
  • Reduceert de productie van huidvetten
  • Milde bijwerkingen in vergelijking met andere medicijnen

Wanneer kan ik benzoylperoxide gebruiken tegen acne?

Wanneer je last hebt van lichte acne, dan voldoet een verzorgingsproduct waarin benzoylperoxide in een lage hoeveelheid is verwerkt. Bij milde tot matige vormen van acne kun je beter een benzoylperoxide gel of lotion gebruiken.

Benzoylperoxide wordt ook ingezet bij ernstige vormen van acne maar dan in combinatie met andere krachtigere medicijnen (zie onderaan deze pagina voor een kort overzicht).

Hoe wordt benzoylperoxide gebruikt om acne te bestrijden?

Benzoylperoxide helpt op verschillende manieren met het bestrijden en voorkomen van acne. Als benzoylperoxide in contact komt met de huid breekt het af in twee stoffen: benzoëzuur en zuurstof. De combinatie van deze twee stoffen werken goed samen om puistjes tegen te gaan.

Zuurstof helpt namelijk om bacteriën te doden die puistjes veroorzaken. Benzoëzuur droogt de huid uit zodat dode huidcellen sneller schilferen en niet vast blijven zitten in de poriën.

Talg en oude huidcellen hopen zich namelijk op in de huidporiën en zijn een van de prominente veroorzakers van puisten. Benzoylperoxide kan tot diep in de poriën reiken en daar al het overtollig talg afbreken, waardoor verstoppingen in de poriën worden voorkomen.

Wat zijn de voordelen van benzoylperoxide?

Benzoylperoxide wordt al meer dan zestig jaar gebruikt als betrouwbaar en bewezen middel tegen puistjes. Het wordt naast tegen acne ook gebruikt als werkzame stof in middelen om andere huidaandoeningen te behandelen.

Benzoylperoxide staat bekend om de standvastige werking; sommige medicijnen bevatten anti-bacteriële stoffen waar het lichaam na verloop van tijd een immuunspiegel voor ontwikkeld. Onderzoek wijst uit dat benzoylperoxide minder gevoelig is voor bacteriële-restistentie.

Welke bijwerkingen heeft benzoylperoxide?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van benzoylperoxide:

  • Uitdroging van de huid
  • Huidirritatie
  • Jeuk, roodheid en schilfering van de huid
  • Overgevoeligheid van de huid.

Waar kan ik benzoylperoxide kopen?

Je hebt alleen een doktersrecept nodig voor benzoylperoxide met hoge concentraties of in combinatie met andere medicatie.

Aanvullende informatie

Hieronder vind je aanvullende informatie over benzoylperoxide.

Combinatie met andere medicijnen:

Benzoylperoxide wordt gecombineerd met andere medicijnen om de effectiviteit te verhogen en acne nog beter te bestrijden. Enkele medicijnen die je kunt combineren met benzoylperoxide zijn:

Andere merknamen:

Benzoylperoxide wordt geproduceerd door verschillende fabrikanten in de vorm van producten als: crèmes, gels, lotions of reinigingspads. Sterkere middelen zijn alleen verkrijgbaar op recept.

Enkele merknamen van benzoylperoxide zijn: Benzac, BenzEFoam, Brevoxyl, Proactive, Clearasil, Del-Aqua, Fostex, Lavoclen, NeoBenz, Neutrogena en Oxy 10.

Dosering / Toepassing:

Smeer een-, tot tweemaal per dag een dun laagje benzoylperoxide gel of lotion op een schone huid. Vermijd contact met gevoelige plekken zoals de ogen, mond en binnenkant van de neus. Bij een gel of lotion is het raadzaam een kwartier van tevoren de huid te wassen met een milde zeep.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: