Puistjes op de rug

Puistjes kunnen voorkomen op je rug en worden ook wel aangeduid als rug acne, backne of bacne. Puistjes op de rug komt bij veel mensen voor, alleen is het natuurlijk minder snel waar te nemen als puisten op het gezicht.


Puistjes op rug
Wat zijn puisten op de rug?

De pukkels op de rug zijn meer vatbaar voor irritatie, omdat zaken zoals kleding extra wrijving veroorzaken. Het is dus belangrijk om je rug goed te verzorgen om verdere onstekingen te voorkomen.

Wat is de oorzaak van puistjes op de rug?

Puistjes op de rug onstaat net zoals dit zich ontwikkelt bij andere vormen van acne. Een overmatige productie van de talgklieren en dode huidcellen in combinatie met andere factoren zoals hormonen zorgen voor een snelle toename en ontwikkeling van acne-bacteriën. Door de ophoping van olie en dode huidcellen raken de poriën verstopt en onstaat er een puistje.

Puistjes op de rug komen over het algemeen vaak voor op de schouders en bovenkant van de rug. Op deze delen van het lichaam liggen de talgklieren veel dichter op elkaar dan op andere lichaamsdelen waardoor de haarzakjes sneller verstopt kunnen raken met overtollig talg en dode huidcellen.

Als het een harde onderhuidse puist betreft, dan is het mogelijk dat je te maken hebt met een steenpuist.

Wie is vatbaar voor puisten op de rug?

Puisten op de rug kan bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden voorkomen. Bij jonge mensen is dit net als bij jeugdpuistjes op het gezicht, in de periode rond hun puberteit. Mannen schijnen meer last te hebben van rug acne. Dit is te verklaren doordat de gehalte “androgeen” – een mannelijke hormoon – bij mannen veel hoger ligt dan bij vrouwen.

Acne begint meestal eerst op het gezicht waarna het zich over het gehele lichaam kan verspreiden. Het is niet zo dat mensen met acne op het gezicht ook meteen last hebben van rug acne. Over het algemeen is het daarentegen wel zo dat mensen met puistjes op de rug ook last hebben van puisten op het gezicht.

Hoe kan ik pukkels op de rug bestrijden?

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken worden pukkels op de rug niet veroorzaakt door kleding. Het is wel zo dat het dragen van bepaalde kleding of kledingstoffen de puistjes kan irriteren. Dit wordt voornamelijk bij sporters aangeduidt als acne mechanica. Kleding kan als het ware een schurende werking hebben op de puistjes waardoor de rug acne wordt verergerd.

Voorkom irritatie

Het is dus belangrijk om wrijving tussen je kleding en rug zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kun je doen door de volgende zaken te vermijden:

  • Dragen van strakke en synthetische kleding
  • Dragen van strakke boorden rondom de nek/hals (bijv. bij een shirt)
  • Dragen van zware rugzakken of rugtassen
  • Omdoen van strakke riemen van handtassen
  • Dragen van speciale sportoutfits of accessoires

Spoel zweet zo snel mogelijk af

Je doet er daarnaast goed aan om te letten op je lichamelijke verzorging. Veel zweet kan de puistjes op je lichaam irriteren. Neem daarom direct nadat je flink gesport (en gezweet) hebt een lekkere douche en zorg dat het water dat over je rug stroomt niet te heet is.

Draag schone kleren

Draag ook zo veel mogelijk schone kleren om de ophoping van vuil op je rug te voorkomen. Vooral na het sporten (en douchen) is het dragen van schone kleding heel belangrijk. Pas op dat je bij het afdrogen van je rug niet te hard schuurt over de puistjes, je wilt namelijk wrijving zo veel mogelijk voorkomen.

Net zoals bij alle vormen van acne zal je in het begin het een en ander uitproberen om te kijken wat voor jouw het beste werkt. Puisten op je rug zijn helaas geen prettig gevoel. Door de huid op en rondom je rug en schouders zorgvuldig te behandelen kun je er in ieder geval zelf voor zorgen dat de pukkels zo snel mogelijk weg gaan!

Puisten op het lichaam

Puistjes kunnen ook op andere delen van je lichaam voorkomen zoals op je billen en gezicht. Bekijk ook ons acne blog voor meer nuttige tips om puistjes op je rug effectief te bestrijden.