6 fabels en feiten over jeugdpuistjes

Fabels over jeugdpuistjes
Welke leugens zijn er over puistjes?

Iedereen kent wel een fabeltje over jeugdpuistjes.

Jammer genoeg bestaan er voldoende broodje aap verhalen over wat wel en niet werkt tegen een jeugdpuist.

De basis voor een gezonde huid begint bij het voorgoed verbannen van de grootste fabels over jeugdpuisten.

Blijf je in deze fabeltjes geloven? Dan zal je nooit je jeugdpuistjes op de juiste manier kunnen bestrijden!

1. Een vuile huid is de oorzaak van jeudgpuisten

Het is een misverstand om te denken dat een vuile huid zorgt voor jeugdpuistjes.

Dit fabeltje komt voort uit het allereerste advies dat je meestal krijgt: je gezicht regelmatig wassen en ontdoen van “vuil”.

Het “vuil” dat hiermee wordt bedoeld is voornamelijk zweet en achtergebleven dode huidcellen, niet zozeer vuil als in “viezigheid”.

Het is dus niet zo dat je puisten weggaan door alleen je gezicht maar vaak genoeg te wassen. Integendeel, te veel wassen zorgt voor uitdroging en irritatie van de huid.

2. Jeugdpuistjes en make-up gaan niet samen

Het is natuurlijk beter voor je huid als het zo min mogelijk in contact komt met zaken zoals cosmetica en make-up. Dit betekent niet dat je geen make-up kunt dragen als je last hebt van jeugdpuistjes.

Lees ook: Wat is acne cosmetica?

Je uiterlijk is je visitekaartje en op sommige gelegenheden kun je echt niet zonder make-up verschijnen. Je kunt dus gerust gebruik maken van make-up om je jeugdpuistjes te camoufleren.

Let er wel op dat door het gebruik van veel make-up je poriën sneller verstopt raken en de kans op puistjes wordt vergroot.

Maak daarom bij voorkeur gebruik van wateroplosbare make-up en haal iedere avond al je make-up van je gezicht voor het slapen gaan.

Met wateroplosbare make-up hoef je geen agressieve reinigers te gebruiken om je gezicht schoon te maken. Agressieve gezichtsreinigers drogen je huid namelijk uit.

Lees ook: Kan ik make-up gebruiken bij acne en puistjes

3. Stress veroorzaakt jeugdpuistjes

Stress kan inderdaad een reden zijn voor extra puistjes.

Je hebt vast weleens stress situaties meegemaakt waarbij je ineens een extra uitbraak van puistjes kreeg. Dit is de oorzaak van hevige stress.

Stress hoeft niet perse negatief te zijn en iedereen voelt dagelijks even wat stress. De dagelijkse stress zorgt echter niet voor een extra uitbraak van jeugdpuistjes.

Lees ook: Wordt acne veroorzaakt door stress?

4. Chocolade veroorzaakt jeugdpuisten

Veel mensen geloven nog steeds dat het eten van chocola direct verbonden is met de uitbraak van jeugdpuistjes. Chocolade is echter niet direct de oorzaak van puistjes.

Huidproblemen worden wel veroorzaakt door slechte eetgewoontes (bijvoorbeeld veel snoepen of… te veel chocolade eten).

Overigens kan chocola natuurlijk wel een allergische reactie op je huid/lichaam veroorzaken.

Dit is op te merken als je na het eten van chocola, puistjes krijgt die jeuk of uitslag veroorzaken.

5. Jeugdpuistjes gaan altijd vanzelf weg

In veel gevallen gaan jeugdpuistjes vanzelf over.

Bij de meeste mensen verdwijnen de puistjes langzamerhand na de pubertijd. Hierna komt er nog weleens een puistje voor hier en daar, dit is normaal.

Dit geldt jammer genoeg niet voor iedereen. Sommige mensen kunnen zelfs tot na hun 40ste last hebben van acne. Het is daarom belangrijk om dit op tijd aan te pakken.

Lang wachten zonder zelf actie te ondernemen kan nare gevolgen hebben op langer termijn.

6. Een jeugdpuist kun je maar beter uitknijpen

De verleiding om puistjes uit te knijpen is groot: een jeugdpuistje dat zich op een zichtbare plek (gezicht) heeft genesteld is natuurlijk geen mooi gezicht.

Uitknijpen is daarom een van de eerste bestrijdingsmiddelen waar men naar grijpt.

Ook al is het een lelijk gezicht, puistjes kun je beter niet uitknijpen! Je weet dit waarschijnlijk al maar toch is het belangrijk dat je beseft wat de consequenties zijn: littekens!

Dit geldt met name voor jeugdpuisten die zich onder de huid bevinden. Een klein wit puistje kan nog meevallen, maar een ontstoken puist uitknijpen heeft desastreuze gevolgen (geen grap!).

Lees ook: Een puistje uitknijpen in 5 simpele stappen

Plaats een reactie:

Je e-mail is alleen zichtbaar voor ons. We checken eerst je reactie voordat we deze plaatsen vanwege spam. Schrijf netjes, duidelijk en let op spelfoutjes zodat andere bezoekers er ook wat aan hebben. Bedankt voor je bijdrage :)