Acne voorkomen

Acne voorkomen doe je door je huid goed te verzorgen. Dit vermindert de kans op uitbraak van puistjes en pukkels. In tegenstelling tot wat men vaak beweert, wordt acne niet alleen veroorzaakt door een vuile of vieze huid.

De oorzaak van acne ligt bij de overactieve talgklieren in de huid en de ophoping van olie, dode huidcellen en bacteriën in de poriën.

De talgklieren worden extra gestimuleerd tijdens bijvoorbeeld de pubertijd, zwangerschap of menstruatiecyclus.

Acne is gedeeltelijk ook genetisch bepaald. Als iemand in je directe familie last heeft/had van acne, dan is de kans aanwezig dat jij hier ook last van krijgt.

Hoe kun je acne voorkomen?

Je kunt er zelf voor zorgen dat je zo min mogelijk last krijgt van puistjes en pukkels. Een goede huidverzorging alleen is niet voldoende om puistjes voorgoed te laten verdwijnen. Er bestaan namelijk verschillende soorten acne, varieërend van licht/mild tot zeer ernstig.

Naast het nemen van voorzorgsmaatregelen heb je in het geval van ontstoken puistjes ook een effectieve acne behandeling nodig. Het is daarom belangrijk om te weten jezelf zo goed mogelijk over de symptomen en behandelingen van acne te informeren.

De onderstaande basistips kun je gebruiken in je huidverzorgingsroutine. Het zal je helpen puistjes zo veel mogelijk te voorkomen.

1. Was je gezicht/huid elke dag
Het is belangrijk om je gezicht schoon te houden, zeker als je een nogal vette huid hebt. Door je gezicht te wassen verwijder je overtollig vet en dode huidcellen die je poriën kunnen verstoppen. Probeer niet meer dan twee-, tot driemaal per dag je gezicht te wassen. Te veel wassen droogt de huid uit. Vermijdt normale zeep en gebruik speciale reinigende huidverzorgingsproducten voor het gezicht.

2. Pas op met haarproducten
Veel haarproducten bevatten vetten en oliën die acne kunnen verergeren. Zorg dat je vette gels of hairsprays zoveel mogelijk uit de buurt van je huid/gezicht houdt. Bij mannen kunnen er restanten van gel aan de boven,- en achterkant van de oren achterblijven. Maak er een gewoonte van om dit weg te vegen met een vochtig doekje.

3. Pas op met make-up of andere cosmetica
Verminder het gebruik van make-up als je flink last hebt van puistjes op je gezicht. Make-up blokkeert de uitvoer van talg uit je poriën waardoor deze zich snel kunnen ophopen en puistjes kunnen vormen. Indien mogelijk, maak gebruik van make-up en cosmetica op waterbasis.

4. Vermijd het uitknijpen van puistjes
Ook al is het nog zo verleidelijk om puistjes uit te knijpen, doe het niet! Acne wordt juist verergerd door het uitknijpen van puistjes. In het ergste geval kun je ook nog littekens veroorzaken. Kun je het toch niet laten, neem dan eerst een warme douche of stoom je gezicht. Hierdoor gaan de poriën open zodat je de (rijpe) puistjes makkelijk kunt uitknijpen.

5. Raak je gezicht niet met vuile vingers aan
Mensen die last hebben van acne maken er vaak een gewoonte van om aan het gezicht te plukken, peuteren en krabben. Een gevaar voor littekens en ontstekingen. Was eerst goed je handen voordat je aan je gezicht komt (bijvoorbeeld wanneer je creme of lotion op je gezicht wilt aanbrengen).

6. Zorg dat je huid voldoende adem krijgt
Je huid moet de ruimte krijgen om te ademen. Als je last hebt van acne op je rug of schouders, zorg dan dat je niet al te strakke kleding draagt. Vermijdt petjes, hoedjes en hoofdbanden. Als je in de winter een sjaal draagt zorg dan dat deze regelmatig wordt verschoond.

7. Neem voldoende rust en slaap
Stress kan mogelijk een negatieve werking hebben op je huid. Een goede nachtrust doet wonderen voor je huid. Verwijder make-up en spoel je haren goed uit voordat je gaat slapen. Maak daarnaast je kussensloop regelmatig schoon. Heb je moeite om in slaap te vallen? Probeer dan de reguliere huismiddeltjes zoals een warme kop thee of melk voor het slapen gaan. Lukt dit niet? Bekijk dan of het probleem dan dieper ligt (bijv. stress op school of werk).

8. Pas op met scheren
Scheren veroorzaakt vaak irritaties die puisten op het gezicht kan verergeren. Wees voorzichtig met scheren en maak je baard zoveel mogelijk paraat door deze eerst met lauw water te wassen.

Meer informatie: