Acne behandelen

Acne Behandelen kan op verschillende manieren. Acne is een vervelende aandoening en vereist daarom ook een juiste behandeling. Op deze pagina staan enkele manieren waarmee je de huidaandoening kan aanpakken.

Acne is vooral een probleem wanneer de puistjes zichtbaar zijn op plekken op en rondom het gezicht.

Niemand vindt het namelijk prettig om zich sociaal te begeven met een aantal flinke puisten op het gezicht.

Naast dat gezicht vol met puisten niet prettig is om naar te kijken, kan het ook een flinke deuk geven in je zelfvertrouwen en uiteindelijk ook kwaliteit van het leven.

Als acne niet op tijd en op de juiste manier wordt behandeld, kan dit leiden tot zowel uiterlijke als innerlijke littekens die moeilijk kunnen genezen. Een goede reden om te kiezen voor doeltreffende behandeling.

Acne behandelen met een stappenplan

Er is gelukkig een groot aanbod aan diverse huidproducten en acne medicijnen om verschillende soorten acne te behandelen.

Het is daarom voor jezelf belangrijk om te weten welke ingrediënten de producten bevatten en op welke manier de werkzame stoffen de puistjes tegen gaan. Dit varieert van middelen om acne bacteriën te doden, poriën vrij en schoon te houden of ontstekingen af te remmen.

3 stappenplan tegen acne

Om acne te bestrijden en je huid weer schoon te krijgen volg je doorgaans een routine bestaande uit de volgende drie stappen:

  1. Het doden van bacteriën
  2. Exfoliëren van de huid en poriën
  3. Olie (vet) verminderen

Acne behandelen met medicijnen en huidproducten

Als mens heb je jouw eigen unieke huid wat betekent dat je een acne behandeling nodig hebt die bij je huid en probleem past. Begin daarom altijd eerst met het vaststellen van de oorzaak.

Je kunt acne doorgaans behandelen met twee soorten middelen tegen acne:

  • Verzorgingsproducten voor je huid
  • Medicijnen tegen acne

Huidverzorgingsproducten

Bij de drogist zijn er diverse huidproducten in de vorm van lotions, crémes, scrubs, gezichtsreinigers etc. om puistjes te bestrijden. Je kunt een onderscheid maken tussen:

  1. Huidproducten die niet specifiek acne tegengaan.
  2. Producten specifiek gericht zijn op het bestrijden van puisten.

Producten die speciek gericht zijn op het behandelen van acne bevatten meestal een hoger percentage van een bepaald bestandsdeel. Een voorbeeld is salicylzuur, een ingrediënt dat vaak wordt verwerkt in middelen tegen acne.

Tip: Lees ook de artikelen over puistjes bestrijden en puistjes voorkomen. In dit artikel staan nuttige en effectieve tips voor het voorkomen en bestrijden van puisten.

Acne medicijnen

Ernstige vormen van acne kunnen normaal gesproken niet worden behandeld met huidverzorgingsproducten. Een huisarts of dermatoloog kan zwaardere geneesmiddelen voorschrijven waarmee je ernstige vormen van acne kunt aanpakken. Om je beter op weg te helpen staat hieronder een kort overzicht.

Doel / AanpakMedicatie
Groeiproces en rijping van huidcellen stimulerenSalycilzuur, retinoïden, adapaleen
Bacterien dodenAntibiotica, benzoyl peroxide
Onstekingen verminderenAzelaïnezuur, antibiotica,
Hormonen in balans houdenAnticonceptiepil
Olie (vet) verminderenIsotretoïne

Een goede gewoonte waar je zeker op met letten is om niet te vaak en/of te snel van product te wisselen. Kies een product en houd deze zo lang mogelijk vol of maak in ieder geval de kuur af. Ernstige vormen van acne (puistjes die flink ontstoken zijn) kun je zoals gezegd beter laten behandelen door een dermatoloog.

Acne gaat niet zomaar ineens weg maar er bestaan zeer goede methodes en producten om in korte tijd de puistjes en pukkels te verminderen. Onthoud daarom goed dat welk product of behandeling je ook kiest, geef het de tijd om z’n werk te doen.