Krijg je puistjes van patat?

Kan je puistjes krijgen als je patat of friet eet?

Het is een van die honderd vragen waar ik mij vroeger vaak mee bezig hield.

In de straat waar ik destijds woonde, was er een kleine snackbar dat werd gerund door een chinees echtpaar. Het was er op dinsdag-, en vrijdagavond altijd druk.

De snackbar lag precies op de weg die ik naar huis moest nemen. Je kon de geur van vers gebakken frietjes en snacks van een kilometer afstand al ruiken.

Soms was de patatgeur vermengd met een vleugje aroma van een Chinees specialiteit, zoals loepmia of saté.

Je kon naast de standaard Hollandse snacks namelijk ook terecht voor vettige Aziatische lekkernijen.

Je komt van school of werk. En dan heb je trek.

Lekkere trek!

De verleiding om even snel een lekker snackje te halen is dan ook groot. En het gebeurde vaker dat ik toch even naar binnen stapte om alvast “iets te eten”.

Als ik om me heen kijk mag ik aannemen dat we hier in Nederland best veel patat eten. Het is makkelijk en smaakt altijd goed.

Dat het ongezond is weet ik.

Maar hoe zit het nu met pukkels? Hoeveel invloed hebben die vettige frietjes op je huid? En belangrijk: waar moet je rekening mee houden?

Patat Meme

Puistjes van patat: een gekke gedachte?

Het idee dat je van patat eten puisten kreeg kon mij voorheen helemaal gek maken.

Als ik een pukkel kreeg na het eten van een patatje, dan wist ik meteen de schuldige aan te wijzen. Deze gedachte is zo’n obsessie voor mij geweest, dat ik vandaag de dag nog steeds ergens het gevoel heb dat ik pukkels krijg als ik een frietje naar binnen werk.

Als je weet hoe een puist ontstaat – en dat weet je omdat je ook dit artikel over puistjes hebt gelezen – dan weet je dat bepaald soort voedsel je acne verergerd.

Zo blijft de vraag of je puistjes krijgt van melk ook nog steeds een discussie.

De gedachte dat je pukkels krijgt van friet is daarom ook logisch. Immers, we denken met z’n allen ook nog dat je puistjes krijgt van alles wat in vet is gebakken.

Echter is het (nog) niet bewezen dat het eten van patat gelijk staat aan het ontstaan van puistjes. Verder in dit artikel leg ik hierover iets meer uit.

Ongezond voedselpatroon

Even heel kort nog een aantal redenen waardoor je acne krijgt om je geheugen op te frissen. Er bestaan twee bekende oorzakers:

  • Erfelijkheid: je ouders die vroeger last hadden van acne
  • Hormonen: puberteit, zwangerschap, menstruatie

Puisten ontstaan doordat je talgklieren ontsteken. Dit komt door een toename van talg, dode huidschilfers en bacteriën in de afvoerkanalen van je huid. Je krijgt hoofdzakelijk puistjes op plekken op je huid waar er veel talgklieren bij elkaar zitten, zoals je gezicht.

Uit huidig (commercieel…?) onderzoek blijkt dat een ongezond voedselpatroon niet direct invloed heeft op acne. Dermatologen en artsen houden zich vast aan het feit dat het eten van bepaalde voeding geen negatief effect heeft op je puisten.

Echter betwijfel ik dit, omdat allerlei voedsel en producten om ons heen met de jaren flink zijn veranderd. Zo zijn veel van onze groenten bespoten met pesticiden en zit er in vlees allerlei toegevoegde hormonen.

Ik kijk zelf altijd goed hoe mijn huid reageert na het eten van bepaalde soorten voedsel.

Mijn formule is doodgewoon:

Stop met het eten van patat, chocola, varkensvlees of pinda als je merkt dat je kort na het eten hiervan een uitbarsting van puisten en pukkels krijgt.

Zout, de boosdoener?

Zout Puistjes

Uit studies blijkt dat acne verergerd door voeding waarin een hoge mate van jodium in voorkomt. Jodium komt o.a. voor in zout. En bijna ieder patatje is rijkelijk overgoten met zout.

Het is echter niet de reden dat je acne krijgt.

Dit geldt ook voor producten waarin veel suikers zitten, zoals brood en pasta. Ook deze producten verergeren puistjes maar zijn niet de oorzaak waardoor puistjes ontstaan. Als dat namelijk wel zo is, dan zit iedere snoepende puber in Nederland onder de puisten.

Ik kwam echter een onderzoek tegen van een Amerikaanse professor in de gezondheid, Loren Cordain. Hierin werd gesteld dat het eten van snoep, chips, koekjes, pizza, brood en andere suikerhoudende producten die voorkomen in de westerse cultuur, wel degelijk een invloed hebben op een onzuivere huid.

Dit in vergelijking tot niet-westerse culturen en/of bevolkingsgroepen, waar kunstmatig gemodificeerd voedsel weinig voorkomt.

Onderzoek Acne

Volgens het onderzoek zorgt het eten van geraffineerde koolhydraten zoals brood en snoep voor een hoog glycemische gehalte. Dit betekent dat je bloedsuikerspiegel snel stijgt na het eten van deze producten.

Je alvleesklier maakt meer insuline aan wanneer je regelmatig van dit soort voedsel binnen krijgt. Het activeert je mannelijk hormonen, die ervoor zorgen dat je lichaam meer talg produceert. Hierdoor raken je poriën sneller verstopt en ontstaan er dus puistjes.

Kankerverwekkende stof in patat

Er komen steeds meer onderzoeken en studies naar voren waaruit blijkt dat voeding wel degelijk voor extra puistjes zorgt. Het zijn echter steeds kleine studies die niet veel aandacht krijgen.

Zo is er in 2002 door Zweedse onderzoekers aangekondigd dat er een schrikbarend hoog niveau van acrylamide in gefrituurd eten voorkomt, zoals in patat (31%) en chips (15%).

Acrylamide is een stof dat als bijproduct ontstaat bij het verhitten van producten die rijk zijn aan zetmeel – waaronder aardappelen – boven de 120° graden. Het is een chemisch stofje dat wordt veel in de plasticindustrie voorkomt.

Ja, je leest het goed hierboven: de plasticindustrie!

Uit proeven met dieren blijkt dat acrylamide voor nare bijwerkingen kan zorgen. Uit onderzoek blijkt dat deze stof:

  • Bij hoge doseringen het zenuwstelsel van de mens mogelijk aantast
  • Kanker veroorzaakt bij dieren
  • De vruchtbaarheid aantast van dieren

Er worden nu ook onderzoeken gedaan waarbij men kijkt of er een relatie bestaat tussen acrylamide en kanker bij mensen.

Ik vind het moeilijk te geloven, maar het blijkt dat friet en chips nog ongezonder voor ons is dan we dachten.

Moet je dan helemaal stoppen met patat en chips eten?

Je kunt bijna niet om acrylamide heen, omdat het in veel producten voorkomt. Patat is een van de producten waar het in zeer hoge mate voorkomt. Krokante frietjes vind ik het lekkerst, maar deze zijn zodanig doorgefrituurd dat de kans groot is dat hier een hoog percentage acrylamide in zit.

Je kan voorkomen dat je een teveel aan acrylamide binnen krijgt door gevarieerd te blijven eten. Dus ipv 3 keer per week patat, doe je dat maar 1 keer. Of nog beter: 1 keer in de maand!

Als je een patatje besteld bij de snackbar weet je niet hoe lang deze zijn gefrituurd. Heb je trek in patat, dan kun je ze dus beter zelf bakken omdat je de bereidingstijd zelf in de hand hebt.

Zoete patat

Kortom: kan je puisten krijgen na het eten van patat of friet?

Als je de studie moet geloven van Loren Cordain dan is de kans groot dat je puistjes krijgt van patat, omdat geraffineerde koolhydraten zorgen voor een stijging in je bloedsuikerspiegel.

Het effect hiervan is dat je lichaam meer insuline gaat aanmaken en de mannelijke hormonen in je lichaam activeert. Je huid maakt meer talg aan en zorgt ervoor dat je porien verstopt raken en puistjes ontstaan.

Ik heb je ook iets vertelt over de kankerverwekkende stof acrylamide dat in patat voorkomt. Hiermee wil ik je niet bang maken en het is niet zo dat je nooit meer friet moet eten. Wat ik wel wil adviseren is om je ervan bewust te worden van wat je eet.

  • Blijf gevarieerd eten
  • Verminder het aantal koolhydraten in je dieet
  • Houd nauwlettend in de gaten of je een allergische reactie krijgt van bepaald soort voedsel
  • Bak/frituur zelf je patat
  • Maak je frietjes van zoete aardappel

Heb jij weleens bijgehouden of je puisten krijgt na het eten van patat?

8 gedachten over “Krijg je puistjes van patat?”

Reacties:

  1. Ik ben al een tijdje gestopt met het eten van fastfood. Voel me stukken beter en slaap ook dieper. Ook houd ik nu mijn gewich vast (63kilo) en ziet mn huid er stukken beter uit! Ik at hiervoor zeker wel 2 a 3 keer in de week patat/mcdonalds etc.

  2. Hoi krijg je nu wel of niet puisten van patat eten?

    • Hi Jasmine,

      Ik haal twee zaken aan in het artikel waaruit blijkt dat het antwoord zowel ja als nee kan zijn. Dit is echt voor iedereen verschillend. Ik weet over mijzelf dat patat niet goed is voor mijn huid. Ik vind friet ontzettend lekker, maar ik eet het met mate! Ongetwijfeld heeft dit een positief effect op mijn huid 🙂

      Groetjes
      Chantal

      • Hoi chantal! Ik heb hetzelfde! Altijd slechte huid na ongezond eten. Probeer nu sinds een tijdje een koolhydraat arm dieet, moet zeggen dit helpt echt super! X

  3. Hoe zit het met frikandellen, kaassouflés, bitterballen etc eigenlijk alle frituursnacks die je bij de snackbar ook kan haln?

    • Het is sowieso verstandig en goed voor je huid om minder vettig te snacken. Ik zou zeggen; houd het in balans, je wilt tenslotte ook een beetje kunnen genieten 😉

    • Ook gewoon de combinatie met friet en vaak hele vettige sauzen erbij…

  4. Er zijn teveel voedingsmiddelen waar je puistjes van kunt krijgen zoals ook pindakaas kaas zuivel (melk) en snoep. Net als alcohol gewoon eten met mate. Friet van MacDonalds of lokale patatboer krijg je sowieso puisten van, ze gebruikn oud vet! Maak zelf patatjes in de oven! Heerijk en snel en knapperig. Gr.

Plaats een reactie:

Je e-mail is alleen zichtbaar voor ons. We checken eerst je reactie voordat we deze plaatsen vanwege spam. Schrijf netjes, duidelijk en let op spelfoutjes zodat andere bezoekers er ook wat aan hebben. Bedankt voor je bijdrage :)