Melk en Acne – Wat is de invloed van melk op puistjes?

Heb jij je ook vaak afgevraagd of je puistjes krijgt van melk?

Acne en voeding is vandaag de dag nog steeds een veelbesproken onderwerp; krijg je nu wel of geen puistjes van vettig eten zoals patat of pizza?

Ook zuivelproducten zoals melk en kaas zijn een punt van discussie, iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen ervaring met voeding en puistjes.

Tot voor kort hadden we weinig onderzoeken waarin werd bewezen dat bepaalde voeding (zoals vet voedsel) een rol speelt bij acne.

Er zijn echter steeds meer onderzoeken verschenen waarin duidelijk werd dat voeding wel degelijk een effect kan hebben op puistjes.

Een van deze onderzoeken1 laat zien dat er een nauw verband bestaat tussen melk en acne.

Magere melk en acne

In een onderzoek van Harvard School of Public Health uit 2008 blijkt dat er een relatie bestaat tussen het drinken van melk en het uitbreken van acne.

Onderzoekers namen de proef op de som bij tienerjongens en kwamen tot de conclusie dat vooral het drinken van magere melk zorgde voor een toename van puistjes.

Een voornaamste oorzaak van acne zijn verstopte talgklieren door de invloed van hormonen.

De mannelijke hormoon “androgeen” ontwikkelt zich bij zowel jongens als meisjes tijdens hun tienerjaren en is o.a. verantwoordelijk voor de overproductie van de talgklieren.

Melk bevat bestandsdelen van “androgeen”, dit kan dus de reden zijn dat het drinken van melk invloed heeft op acne.

Geen melk meer drinken?

De bevindingen uit het onderzoek zijn zeer interessant. Het bewijst echter niet dat iedereen die melk drinkt ook daadwerkelijk last krijgt van (meer) acne.

Een verhoogde kans op puistjes bestaat natuurlijk wel.

Melk bevat een rijk aan vitamines D en calcium, beide zeer belangrijk zijn voor de ontwikkeling van je botten. Vooral kinderen en tieners hebben calcium nodig in de periode waarin hun lichaam begint te groeien.

Ons advies is daarom ook om melk te blijven drinken, als je het lekker vindt!

Echter geldt ook hier weer, zorg zelf voor balans in je dieet.

Heb je inmiddels al vele acne behandelingen of medicijnen gehad die niet direct hebben geholpen? Probeer dan eens minder (magere) melk te drinken om te kijken of het je acne vermindert.

Plaats een reactie:

Je e-mail is alleen zichtbaar voor ons. We checken eerst je reactie voordat we deze plaatsen vanwege spam. Schrijf netjes, duidelijk en let op spelfoutjes zodat andere bezoekers er ook wat aan hebben. Bedankt voor je bijdrage :)