Pustels

Pustels zijn puistjes die voornamelijk in verband worden gebracht met acne. Pustels zijn kleine ontstoken blaasjes gevuld met pus (een mengsel van o.a. dode huidcellen en bacteriën) die zich aan de oppervlakte van de huid voltrekken.


Pustel
Wat zijn pustels?

Een pustel kan overal op het lichaam voorkomen waarbij vooral het gezicht, rug en schouders de meest vatbare plekken zijn.

Daarnaast zijn ook de gebieden waar zweet zich verzameld (zoals de oksels) gevoelig voor pustels.

Je kunt een pustel herkennen aan de zichtbare “witte kopjes” die bij het uitknijpen een hoeveelheid witte pus vrij laten.

Normaal gesproken zijn deze vorm van puistjes minder schadelijk dan bijvoorbeeld grote onstoken cysten maar erger dan comedonen of papels, twee andere vormen van puistjes die geassocieerd worden met acne.

Wat is de oorzaak van pustels?

Pustels ontstaan doordat talg, bacteriën en dode huidcellen verstopt raken in de poriën. Dit wordt veroorzaakt door de overproductie van de talgklieren

De aanleiding voor een overproductie aan talg ligt aan verschillende factoren zoals: hormonen (jeugdpuistjes in de pubertijd), genetica, wrijving met kleding (acne mechanica) en vette cosmetica.

Hoe kan ik een pustel verwijderen?

Normaal gesproken gaan pustels vanzelf weg. Dode huidcellen worden door de huid opgevangen of de puist barst vanzelf waardoor de pus eruit kan lopen. Het wondje zal uiteindelijk genezen en de huid wordt weer normaal.

Als de pustel echter ernstig ontstoken is, kan nadat het wondje is genezen een litteken achterblijven. Littekens kunnen ook ontstaan wanneer pustels steeds op dezelfde plek terugkomen of wanneer een pustel zelf wordt uitgedrukt.

Je kunt er zelf voor zorgen dat het gebied rondom de pustel schoon blijft door het voorzichtig te wassen met lauw water en milde of speciale zeep.

Een dermatoloog adviseert meestal om de plekken met warme kompressen te behandelen zodat de poriën sneller open gaan en de puist makkelijker kan uitlekken. Daarnaast kan een dermatoloog ook zelf de pustel verwijderen om infectie te verminderen. Je kunt een pustel beter niet zelf uitknijpen.

Niet alle pustels zijn acne gerelateerd. Sommige puisten zijn gerelateerd aan bepaalde vormen van uitslag. Een acute uitbraak van puistjes (al dan niet in combinatie met uitslag) kan een teken zijn van een dieper onderliggende ziekte of aandoening.