Acne Mechanica

Acne mechanica is een vorm van acne dat wordt veroorzaakt door overbelasting op de huid door wrijving en druk.

Acne Mechanica
Wat is Acne Mechanica?

Het komt voornamelijk voor bij mensen die intensief bezig zijn met handelingen waarbij o.a. de kleding die zij dragen voor extra wrijving en dus irritatie zorgt. Denk bijvoorbeeld aan sporters, soldaten en buitenwerkers

Acne mechanica komt veel voor op het gezicht en de rug.

Normaal gesproken hebben mensen die last hebben van puistjes op hun lichaam sneller last van acne mechanica.

Wat is de oorzaak van acne mechanica?

Er zijn verschillende oorzaken waardoor acne mechanica kan optreden maar over het algemeen ligt de oorzaak bij de mechanische stress op lichaamsdelen waar warmte wordt vastgehouden en druk wordt uitgeoefend op de huid.

Sporters (zoals hockeyspelers) en soldaten zijn een bekende groep die vaak te maken hebben met acne mechanica. Het dragen van uitrusting en accessoires zoals beschermcaps, helmen en zware rugtassen tijdens oefeningen zorgt voor wrijving met de huid.

Door wrijving onstaat er warmte dat vanwege de dichte uitrusting niet kan ontsnappen. De huid raakt hierdoor geirriteerd en door ophoping van zweet onstaan er sneller puisten op het lichaam.

Strakke kleding is ook een oorzaak voor acne mechanica. Het is daarom niet vreemd dat dit voorkomt op plekken zoals tussen bh-bandjes en ondergoed.

Waar is acne mechanica aan te herkennen?

Acne mechanica is te herkennen aan zowel kleine als rode pukkels op het lichaam. Bij flinke irritatie zien de puisten en de omliggende huid er rood – soms ontstoken – uit.

In het begin ziet de huid er onschuldig uit met enkele bultjes hier en daar. Na verloop van tijd wanneer de irritatie zich voortzet, groeien de bultjes verder uit tot puistjes,

Hoe wordt acne mechanica behandeld?

Normaal gesproken gaat acne mechanica vanzelf weg wanneer wrijving op het lichaam en dragen van strakke kleding wordt verminderd. Sporters merken namelijk al gauw een verschil nadat ze een tijdje geen speciale uitrusting hebben gedragen.

Het is natuurlijk niet altijd mogelijk voor sporters of soldaten om bepaalde uitrusting te dragen, het is immers nodig voor het beoefenen van de sport of het beroep. In dat geval volstaat het wassen van de lichaam met een milde scrub of zeep direct na het dragen van de uitrusting. Je kunt ook topische acne medicijnen (om op je huid te smeren) gebruiken dat benzoylperoxide of salycilzuur bevat.

Daarnaast is het vooral belangrijk om strakke en synthetische kleding te vermijden en dan met name tijdens de zomermaanden en warme dagen.