Clindamycine

Clindamycine is een medicijn (antibiotica) dat wordt gebruikt voor het tegengaan van milde tot matige acne en puistjes. Daarnaast wordt clindamycine ook ingezet voor de behandeling van bacteriële infecties in de botten, gewrichten en luchtwegen (o.a. longontsteking en bronchitis).

Clindamycine

Voor uitwendig gebruik wordt Clindamycine verwerkt in: crèmes, gels, lotions en toner-achtige oplossingen. In Nederland is clindamycine verkrijgbaar als Dalacin-T® lotion en Zindaclin gel.

Clindamycine komt ook in de vorm van capsules voor inwendig gebruik. Het wordt echter (in vergelijking met andere orale antiobitica zoals doxycycline en erytromycine) minder vaak toegepast bij de behandeling van acne.

Clindamycine in het kort:

  • Zeer effectief in het tegegaan van acnebacteriën
  • Remt en verzacht pijn en ontstoken puistjes
  • Bestrijdt ook bepaalde parasieten zoals malaria

Wanneer kan ik clindamycine gebruiken tegen acne?

Clindamycine is een sterk geneesmiddel dat wordt voorgeschreven als eerdere behandelingen met zelfzorgmedicijnen (bijv. benzoylperoxide of salicylzuur) niet of onvoldoende effect hebben gehad op je puistjes.

Het is mogelijk dat de puistjes worden veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriële infecties bij acne kunnen opgezwollen puistjes veroorzaken die meestal gepaard gaan met pijn en ontstekingen. In een situatie als deze kan een clindamycine gel of lotion heel goed helpen om de pijn te verzachten, ontstekingen af te remmen en uiteindelijk acne te bestrijden.

Hoe wordt clindamycine gebruikt om acne te bestrijden?

Puistjes ontstaan door verstoppingen van talg en vuil in de haarzakjes. Wanneer je huid teveel olie produceert, is de kans groot dat deze zich sneller en makkelijker mengt met dode huidcellen. Dit kan resulteren in een verstopt haarzakje, dat veel bacteriën aantrekt die weer infecties kunnen veroorzaken.

Bij milde acne heb je normaal gesproken last van enkele onschuldige puistjes die je goed kunt behandelen met reguliere middelen tegen acne. Een bacteriële infectie veroorzaakt juist grote ontstoken puisten die je het best kunt behandelen met een krachtiger medicijn.

De werkzame stof clindamycine werkt effectief tegen acne, omdat het de bacteriën doodt die puistjes veroorzaken. Het zorgt namelijk dat de bacteriën geen eiwitten kunnen aanmaken. Een bacterie heeft deze eiwitten nodig om verder te kunnen ontwikkelen. Ook remt het ontstekingen af, waardoor de pijn wordt verzacht.

Wat zijn de voordelen van clindamycine?

Clindamycine is bewezen geneesmiddel voor het verminderen van acnebacteriën die ontstekingen en wondjes kunnen veroorzaken. Het is standvastig in het tegengaan van bacteriële-resistentie, waar zelfzorgmedicijnen juist geen effect op hebben.

Clindamycine wordt ook gebruikt in in combinatie met andere medicijnen voor een nog effectievere aanpak, omdat acne altijd wordt veroorzaakt door meer dan een bacterie.

Wat zijn de bijwerkingen van clindamycine?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van clindamycine:

  • Huidirritatie (roodheid of jeuk)
  • Uitdroging en schilfering van de huid

Waar kan ik clindamycine kopen?

De werkzame stof is verwerkt in o.a. de medicijnen Dalacin-T en Zindaclin. Je hebt een doktersrecept nodig om clindamycine tegen acne te bestellen omdat het een receptplichtig geneesmiddel is.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over clindamycine.

Combinatie met andere medicijnen:

Je kunt clindamycine combineren met andere medicijnen (antibiotica) om de effectiviteit te verhogen en acne nog beter te bestrijden. Enkele medicijnen die je kunt combineren met clindamycine zijn:

Andere merknamen:

Clindamycine wordt onder verschillende merknamen verkocht. In Nederland is het voornamelijk bekend onder de merknaam Dalacin-T®. Overige merknamen van clindamycine zijn o.a.: Cleocin-T, ClindaMax, Clinda-Derm, Clindagel, ClindaReach, Clindets, Evoclin.

Dosering / Toepassing:

Clindamycine lotion of crème dien je eenmaal per dag in een dun laagje op de getroffen plekjes op de huid aan te brengen, waarbij je de plekken op en rondom de ogen en lippen vermijdt.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: