Acne Cosmetica

Acne Cosmetica is een milde maar hardnekkige vorm van acne. Zoals de naam aanduidt wordt het veroorzaakt door het gebruik van cosmetica. Acne cosmetica komt voor bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Het kan soms lang duren voordat de aandoening verdwijnt.

Acne Cosmetica
Wat is Acne Cosmetica?

De term “cosmetica” verwijst niet alleen naar het  gebruik van make-up.

In principe kunnen alle soorten cosmetica die in contact komen met de huid puistjes veroorzaken.

Denk hierbij naast make-up ook aan lotions, reinigers maar ook gel’s, shampoo’s, conditioners etc.

De gebieden rondom het gezicht zijn voornamelijk vatbaar voor deze vorm van acne.

Wat is de oorzaak van acne cosmetica?

Dit type acne wordt veroorzaakt door het gebruik van comedogene cosmeticaproducten. Dit zijn producten die bepaalde stoffen bevatten die ertoe kunnen leiden dat de poriën verstopt kunnen raken.

Wanneer een dergelijk cosmeticaproduct wordt aangebracht op de huid en deze zich in de haarfollikels gaat verstoppen, ontstaat er een puist.

Wat zijn de symptomen van acne cosmetica?

Acne cosmetica is te herkennen aan kleine bultjes aan het oppervlak van de huid. Bij sommige mensen zijn dit onschuldige kleine papels terwijl andere mensen dikke en witte of rode puisten kunnen krijgen.

Op sommige plekken kan de huid er ruw uitzien en aanvoelen. Zeker als deze geirriteerd is. Bij verergering kan een hele groep bultjes bij elkaar zichtbaar zijn.

Over het algemeen raken de puisten niet ernstig ontstoken. Echter kunnen bij veelvuldig irritatie de puisten verergeren en zich manifesteren tot een andere ernstige vorm van acne.

Hoe wordt acne cosmetica behandeld?

Er is geen specifieke behandeling om acne cosmetica tegen te gaan.

Doorgaans voldoen reguliere behandelingen tegen acne, afhankelijk hoe ernstig de puisten geirriteerd zijn.

Een verandering in het gebruik van cosmeticaproducten kan de irritatie terugdringen. Hierbij geldt dat bij voorkeur gebruik wordt gemaakt van wateroplosbare en niet-comedogene make-up en huidverzorgingsproducten.

Cosmetica dat wordt aangeduidt als “niet-comedogeen” zijn producten waarin stoffen zijn verwerkt die de poriën niet kunnen verstoppen. Hierdoor wordt voorkomen dat er puistjes ontstaan als gevolg van verstopte talgklieren.

Echter bepalen fabrikanten en producenten zelf welke van de gebruikte stoffen tot wel-, of niet-comedogeen behoort.

Aangezien richtlijnen ontbreken dien je zelf goed op te letten welke ingrediënten nog meer in de producten zijn verwerkt.

De huid is uniek voor ieder mens. Dit betekent dat elke cosmetica voor iedereen anders zal reageren.

Foto’s van acne cosmetica

Hieronder staan enkele foto’s van patiënten om je een beeld te geven hoe acne cosmetica er uit ziet. Op de eerste foto zijn geirriteerde puisten te zien.

Meer informatie: