Acne oorzaken

De oorzaak van acne ligt aan verschillende factoren. Belangrijk is om te weten welke factoren ervoor zorgen dat puistjes worden aangewakkerd, zodat je hier voor jezelf rekening mee kunt houden. Indentificeer de oorzaak en beperk de last van acne.

Het beste wat je kunt doen om acne effectief te bestrijden is om erachter te komen wat de oorzaken zijn van acne.

Stel deze vraag in je omgeving en je zal merken dat iedereen een eigen mening heeft over wat puistjes en pukkels veroorzaakt.

Dat komt omdat ieder persoon een eigen ervaring heeft met het behandelen en voorkomen van acne.

Dit is ook helemaal niet zo gek want we hebben niet allemaal dezelfde type huid. Het is helemaal frustrerend als je mensen kent die helemaal niets doen aan hun huid en nooit last hebben van puistjes.

Daarentegen vechten degene die hun huid zo ijverig bijhouden nog dagelijks tegen acne.

Waardoor krijgt de een meer puistjes dan de ander en waardoor wordt acne nu werkelijk veroorzaakt?

Hoe onstaat een puistje?

Een puistje vormt zich niet zomaar op het gezicht. Je moet je voorstellen dat er voor het uitbreken van een witte pukkel, een heel proces voorafgaand heeft voltrokken van wel twee tot drie weken.

Wanneer s’Ochtends ineens een puistje verschijnt die er de dag daarvoor nog niet was, bedenk dan dat dit puistje al in de laatste stadia van het proces zit.

Het puistje is voortgekomen uit een ophoping van talg in de poriën. De poriën in het gezicht bevatten talgklieren die voor de productie van talg zorgen. Talg is een olie die het gezicht hydrateert en soepel houdt.

De huid heeft een natuurlijk reinigingsproces, waarbij steeds nieuwe huidcellen worden aangemaakt en oude (dode) cellen geleidelijke uit je huid worden afgevoerd.

De dode huidcellen worden samen met de natuurlijke oliën van de huid afgevoerd. Als de poriën geen ruimte krijgen om de dode huidcellen uit te voeren, ontstaat er een ophoping van dode huidcellen in de poriën. Deze verstopping in de poriën leidt uiteindelijk tot een puistje.

Wat is de oorzaak van acne?

De snelheid van het proces waarbij de huid nieuwe cellen aanmaakt en dode cellen afvoert is voor iedereen verschillend. Er zijn een aantal bekende oorzaken die dit proces kunnen verstoren:

1. Overtollig talgproductie

Bij een overdaad aan talgproductie wordt de kans op verstopping van de poriën groter. Talg mengt zich tijdens het uitscheidingsproces met o.a. dode huidcellen en overige huidbacteriën. Bij extra stimulans van de talgklieren, zoals door de mannelijke hormoon “androgeen”, produceren de talgklieren meer talg dan normaal.

2. Hormonen

De meeste problemen met acne beginnen in de pubertijd. Rond deze periode begint het lichaam androgeen aan te maken. Door de aanmaak van androgeen beginnen de talgklieren te groeien. Dit is een geheel natuurlijk proces en hoort bij de ontwikkeling van het lichaam. De talgklieren beginnen hierdoor echter meer talg te produceren waardoor de huid vettiger en daardoor vatbaarder voor acne wordt.

3. Ontstekingen

Ieder menselijk lichaam heeft een natuurlijk afweersysteem. Dit houdt in dat het menselijk ecosysteem het lichaam probeert te beschermen zodra het in contact komt met negatieve factoren, bijvoorbeeld ongewenste bacteriën. In een dergelijk geval maakt het lichaam extra witte bloedcellen aan om de ongewenste bacteriën te bestrijden. Dit kan er toe leiden dat de puistjes op het lichaam opzwellen en rood beginnen te kleuren. Dit leidt uiteindelijk tot een ontsteking.

4. Bacteriën

Een bacterie die op bijna alle huidtypes voorkomt is de Propionibacterium acnes bacterie, ook wel afgekort als P.acnes. P.acnes maakt deel uit van het natuurlijke talg regulatiesysteem van de huid. P.acnes reageert echter sterk op verstopte poriën, omdat deze vol zitten met vuil. In een dergelijk geval vermenigvuldigt de bacterie zich razendsnel en zorgt uiteindelijk voor een ontsteking in de poriën.

5. Genen

Uit onderzoek blijkt dat acne een sterke relatie heeft met je genen. Als bijvoorbeeld je ouders ook te maken hebben gehad met acne, dan is de kans groot dat jij hier ook last van krijgt. Uiteraard zijn er ook voldoende situaties bekend waarbij dit niet het geval was. Je kunt zelf niets aan je genen veranderen maar je kunt wel bij je ouders informeren hoe zij met hun acneprobleem zij omgegaan, zodat jij op tijd stappen kunt ondernemen.

Waardoor wordt acne verergerd?

Bepaalde factoren kunnen acne stimuleren of zelfs verergeren. Hieronder staan de meest bekende factoren:

 • Uitknijpen van puistjes en pukkels
 • Menstruatiecyclus
 • Vitaminegebrek
 • Anticonceptiepil. Sommige pillen kunnen ipv de acne afremmen, juist verergeren. Wissel van pil indien je een verergering van acne constateert
 • Cosmetica en make-up op oliebasis
 • Vettige haren en/of vette haarproducten
 • Zwangerschap
 • Angst en stress
 • Overdadig wassen van de huid (met zeep)
 • Anabole steroïden
 • Heet en vochtig klimaat

Meer informatie: