Rosacea

Rosacea is een huidaandoening dat te herkennen is aan de rode uitslag op bepaalde delen van het gezicht. De aandoening wordt ook wel “acne rosacea” genoemd maar is ondanks de naam geen directe vorm van acne.

Rosacea
Wat is Rosacea?

Rosacea en acne vulgaris zijn huidziektes an sich en staan dus los van elkaar.

Beide huidaandoeningen vertonen wel overeenkomsten: een verstoring van de talgklieren en haarzakjes in de huid.

Rosacea komt voor bij zowel mannen als vrouwen met een lichte huidskleur en ontwikkelt zich meestal pas op latere leeftijd (rond de 30 a 35 jaar).

Het is bekend dat rosacea vaker bij vrouwen voorkomt dan bij mannen. De reden hiervoor is nog niet geheel duidelijk, alhoewel de menopauze bij vrouwen een zekere rol speelt.

Wat is de oorzaak van rosacea?

Alhoewel rosacea een veel voorkomend chronische huidaandoening is, kunnen onderzoekers nog niet met zekerheid zeggen waardoor het wordt veroorzaakt. Rosacea kan gevoelig zijn voor invloeden van zowel binnen,- als buitenaf. Zo kunnen interne en externe factoren zoals;  zonlicht, warm weer, make-up of bepaalde medicijnen de situatie verergeren.

Het is niet bewezen dat voeding een oorzaak kan zijn. Daarentegen kunnen bepaalde soorten voedingsmiddelen zoals gekruid eten en alcohol de aandoening tijdelijk verergeren.

Wat zijn de symptomen van rosacea?

Rosacea is duidelijk te herkennen aan de zichtbaar rode plekken op het voorhoofd, wangen, neus en kin. In sommige gevallen gaat het gepaard met kleine of dikke bultjes. Hieronder staan nog enkele karakteristieken van rosacea:

  • Rode bultjes met pus (overeenkomstig met acne)
  • Abnormaal blozen van de wangen
  • Opgezwollen bloedvaten op de neus en wangen
  • Opgezwollen neus met dikke bultjes

Hoe wordt rosacea behandeld?

Er zijn verschillende methodes, zowel inwendig als uitwendig om rosacea te behandelen.

Bij een lichte vorm van de aandoening volstaat meestal een behandeling met speciale cremes of lotions, dat men later kan aanvullen met pillen of antibiotica om het effect te versterken. Bij zware verschijnselen van rosacea worden zowel inwendige als uitwendige middelen direct ingezet. HIeronder staan twee methodes kort beschreven:

Medicijnen om in te nemen – Om rosacea te behandelen met medicijnen voor inwendig gebruik wordt hoofdzakelijk gebruik gemaakt van antiobiotica zoals tetracycline of erythromycin in de vorm van tabletten. Een kuur van enkele weken tot maanden is nodig voordat het effect zichtbaar waar te nemen is.

Medicijnen die je op de huid kunt smeren – Crèmes en lotions worden voornamelijk als eerst ingezet om rode plekken terug te dringen. Een voorbeeld is een crème met de actieve ingrediënten azelaïnezuur of benzoylperoxide.

Foto’s van rosacea

Hieronder staan enkele foto’s van patiënten om je een beeld te geven hoe rosacea er uit ziet. Op de tweede foto is te zien hoe rosacea zich heeft ontwikkeld bij een man.

Meer informatie: