Acne Conglobata

Acne conglobata is een zware vorm van acne vulgaris dat bij zowel mannen als vrouwen kan voorkomen. Acne conglobata is te herkennen aan de grote witte knobbels en bulten gevuld met pus.

Acne Conglobata
Wat is Acne Conglobata?

De aandoening kenmerkt zich door ernstig onstoken puistjes onder de huid, waarbij voornamelijk de rug en schouders het flink te voortduren krijgen.

Mannen hebben om nog onbekende reden over het algemeen meer last van acne conglobata dan vrouwen.

Het probleem dient zich voornamelijk rond de leeftijd tussen 18 en 35 jaar.

Wat is de oorzaak van acne conglobata?

De daadwerkelijke oorzaak is nog niet wetenschappelijk bewezen. Acne conglobata is een verdere ontwikkeling van een al bestaande acne-onsteking. Als je bekend met met rug acne (ook wel backne of bacne genoemd) dan ben je waarschijnlijk ook al bekend met acne conglobata.

Waar is acne conglobata aan te herkennen

Als eerst komt het voornamelijk voor op gebieden op en rondom de rug en schouders maar ook op de borst. Er zijn daarnaast een aantal karakteristieken die kenmerkend zijn voor acne conglobata.

  • Grote en diep absessen
  • Hevig ontstoken puisten
  • Grove littekens
  • Open comedonen

Hoe wordt acne conglobata behandeld?

Acne conglobata vergt een langdurig genezingsproces, waarbij de patient zich zelfs nog na een succesvolle behandeling regelmatig moet laten controleren. De behandeling wordt uitgevoerd door een dermatoloog die doorgaans een antibioticum met isotretoïne voorschrijft.

Het is algemeen bekend dat acne conglobata ondanks een zorgvuldige behandeling vaak littekens op het lichaam achterlaat. Deze littekens kunnen ook worden behandeld door een dermatoloog.