Mee-eters

Mee-eters (ook geschreven als meeëter) zijn kleine puistjes op de huid die te herkennen zijn aan een wit, geel of zwart puntje aan de bovenkant.


Mee-eters
Wat zijn mee-eters?

Een mee-eter, of comedo, wordt hoofdzakelijk in verband gebracht met acne vulgaris en komt vooral voor bij jonge mensen in de periode rond hun pubertijd.

Een enkele mee-eter wordt in de geneeskunde echter niet aangeduid als acne.

Mee-eters komen overwegend voor in het gebied op en rondom het gezicht en dan met name de neus. Ieder huidtype is vatbaar voor mee-eters maar over het algemeen ondervinden mensen met een vette huid vaker last.

Mee-eters worden vaak aangeduid als eerste stadium van acne omdat ze zich vormen vóór bacteriën zich verspreiden in de poriën.

Een mee-eter kan bij verdere ontsteking uitgroeien tot een puist, in de vorm van pustels of papels.

Wat is de oorzaak van een mee-eter?

Er zijn verschillende factoren die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van mee-eters zoals; hormonale veranderingen en cosmetica (make-up).

Mee-eters ontwikkelen zich gewoonlijk na de puberteit wanneer de activiteit van de hormonen begint toe te nemen. De actieve hormonen in het lichaam stimuleren de talgklieren in de huid die daardoor meer talg (natuurlijke huidolie) produceren. De overgeproduceerde olie raakt samen met dode huidcellen verstopt in de uitmonding van het afvoerkanaal en droogt door de invloed van lucht uit tot een zwart puntje.

Er zijn twee soorten comedonen te onderscheiden: open comedonen en gesloten comedonen.

Whitehead

Puist met een wit kopje

Mee-eter Whitehead
Open comedo: een puist met een witte kop dat ontstaat door verstopping van talg en bacteriën in de poriën. De ophoping blijft net onder het huidoppervlak.

Blackhead

Puist met een zwart kopje

Mee-eter BlackheadGesloten comedo: Een puist met een zwarte kop ontstaat wanneer talg bij de opening van de porie oxideert in een zwarte kleur.

Hoe kan ik mee-eters voorkomen?

Je kunt mee-eters voorkomen door met name een goede hygiëne erop na te houden. Vuil is geen bepalende factor maar een goede huidverzorging zorgt ervoor dat de uitbraak van mee-eters wordt beperkt.

In de basis is het raadzaam je huid regelmatig te wassen met lauw water en milde zeep. Zorg ook dat je na iedere wasbeurt je lichaam (gezicht, rug etc.) voldoende insmeert met een hydraterende creme dat niet te vet is – liefst afgestemd op jouw huidtype.

Gebruik geregeld een zachte scrub om de gebieden waar je last hebt van mee-eters schoon te houden.

Hoe kan ik mee-eters verwijderen?

Je kunt zelf mee-eters verwijderen met (reinigings)producten die bij de drogist of cosmeticawinkel verkrijgbaar zijn (scrubs, face washes, gezichtsmaskers etc.).

Voor het uitdrukken van enkele mee-eters (zwarte puntjes) kun je gebruik maken van een comedonenlepeltje. Als je veel last hebt van mee-eters op je neus dan kun je ook gebruik maken van speciale porie-strips.