Anticonceptiepil

De pil tegen acne kan een mogelijke optie zijn voor sommige vrouwen. De anticonceptiepil is een bewezen geneesmiddel dat naast het voorkomen van zwangerschap ook acne en puistjes kan tegengaan.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil is een veelvuldig gebruikte voorbehoedsmiddel bij vrouwen. De pil wordt regelmatig voorgeschreven aan vrouwen indien andere behandelingen tegen acne niet hebben gewerkt.

De pil in het kort:

  • Effectief ter bestrijding van puistjes
  • Vermindert o.a. talgproductie en overbeharing
  • Dubbele werking: tegengaan van acne en voorkomen van zwangerschap

Wanneer kan ik de pil tegen acne gebruiken?

Naast de preventieve eigenschap van de pil om zwangerschap tegen te gaan, kan het ook ingezet worden als medicijn tegen acne.

Vrouwen die de pil reeds gebruiken ter voorkoming van zwangerschap, kunnen gebruik maken van de dubbele werking als zij ook last hebben van acne.

Ook vrouwen die de pil nog niet gebruiken maar wel problemen ondervinden van acne, kan het gebruik van anticonceptiepillen een mogelijke oplossing zijn.

Hoe wordt de pil gebruikt om acne te bestrijden?

Bij overmatig talgproductie raken de poriën sneller verstopt met oude huidcellen, vuil en bacteriën, waardoor puistjes en pukkels kunnen ontstaan.

De actieve (mannelijke) hormoon androgeen kan bij sommige vrouwen overdadig aanwezig zijn. Een excessieve aanmaak van deze stof stimuleert de talgklieren nog meer, waardoor acne in explosieve mate kan toenemen.

De pil werkt goed tegen acne omdat het specifieke vrouwelijke hormonen bevat die de productie van talg laat afnemen. De huid wordt hierdoor minder vettig waarna de kans op acne wordt verminderd.

Niet iedere pil werkt tegen acne omdat niet alle anticonceptiepillen anti-androgeenhormonen bevatten. Dit is een combinatie van cyproteronacetaat met ethinylestradiol. De meest bekende anticonceptiepil dat wordt gebruikt om acne tegen te gaan is Diane 35®.

Daarnaast zijn er ook de anticonceptiepillen Yasmin® en Yaz 24 4®. Deze voorbehoedsmiddelen werden voornamelijk in het buitenland voorgeschreven als middel tegen acne, maar tegenwoordig ook in Nederland/Europa.

Wat zijn de voordelen van de anticonceptiepil?

De pil heeft vele voordelen voor de vrouw. Vrouwen die de pil slikken kunnen zowel de kans op zwangerschap voorkomen als ook de uitbraak van puistjes tegengaan. De pil kan tevens ook lichte overbeharing en premenstruele klachten verminderen.

Welke bijwerkingen heeft de anticonceptiepil?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van de anticonceptiepil:

  • Tijdelijke toename/afname van het gewicht
  • Stemmingswisseling
  • Hoofdpijn, misselijkheid
  • Gevoeligheid in de borsten

Anticonceptiepil tegen acne kopen?

Anticonceptiepillen die je ook tegen acne kunt gebruiken zijn o.a. Diane 35®, Yasmin® en Yaz 24 4®. Je hebt een doktersrecept nodig om deze pillen tegen acne te bestellen omdat het receptplichtige geneesmiddelen zijn.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over de pil.

Andere merknamen:

Anticonceptiepillen met cyproteronacetaat en ethinyestradiol worden onder verschillende merknamen verkocht. In Nederland is voornamelijk Diane 35® een bekend middel tegen acne. Overige merknamen zijn: Claudia 35, Elisa 35, Minerva en Zypina.

Dosering / Toepassing:

De pil is het meest betrouwbaar als je op de eerste dag van de menstruatie begint met slikken. Daarna dien je de pil iedere dag in te nemen.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een gekwalificeerd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie:

  • Effectiviteit
  • Bijwerkingen
  • Inname- / gebruiksgemak
4.1