Erytromycine

Erytromycine is een medicijn dat wordt gebruikt ter bestrijding van bacteriële infecties in o.a. de huid, luchtwegen en oren. Het is een effectief geneesmiddel tegen acne, rosacea, steenpuisten en andere huidaandoeningen omdat het de ontwikkeling van bacteriën tegen gaat.

Erytromycine tegen acne

Erytromycine is een antibioticum uit de macrolide-groep dat de groei van bepaalde soorten bacteriën remt of zelfs volledig stopzet.

Om die reden wordt de stof vaak voorgeschreven bij bacteriële infecties van allerlei soorten, zowel inwendig (bijvoorbeeld longontstekingen) als uitwendig (bijvoorbeeld acne en puisten).

Het is verkrijgbaar in de vorm van tabletten en capsules om via de mond in te nemen, en als crème/gel om op de huid te smeren.

Erytromycine in het kort:

  • Werkt relatief snel
  • Bestrijdt bacteriële infecties
  • Werkzaam antibioticum tegen acne

Wanneer kan ik erytromycine gebruiken tegen acne?

Erytromycine kun je gebruiken wanneer eerdere, lichtere medicijnen tegen acne niet het gewenste resultaat geven. Een probaat antibioticum kan dan alsnog voor vermindering van de klachten zorgen.

Voor gebruik dien je wel eerst te controleren of de werkzame stof niet voor vervelende bijwerkingen zorgt in combinatie met andere geneesmiddelen die je gebruikt. Met name andere macrolide-antibiotica en medicaties voor de huid gaan in sommige gevallen slecht samen met erytromycine.

Er zijn verder geen voorwaarden verbonden aan het gebruik van dit geneesmiddel. Er komen geen beperkingen bij kijken op het gebied van voedsel. Afhankelijk van de situatie kan dit geneesmiddel ook worden gebruikt tijdens de zwangerschap.

Hoe wordt erytromycine gebruikt om acne te bestrijden?

Acne ontstaat als gevolg van een overmatige talgproductie. Talg is een soort vet dat door de huid als een beschermende laag geproduceerd wordt, en dat via de poriën wordt uitgescheiden.

In de puberteit gaat de huid door hormoonveranderingen vaak meer talg produceren dan nodig is, waardoor de poriën verstopt kunnen raken en de talg zich op gaat hopen. Er ontstaan dan mee-eters. Als die vervolgens geïnfecteerd raken door de acnebacterie (propionibacterium acnes), ontstaan er in de huid ontstekingen, die je kunt omschrijven als puistjes en pukkels.

Erytromycine gaat acne tegen, omdat het antibacteriële eigenschappen bezit. Het remt namelijk het groeiproces van bacteriën af door de productie van eiwitten binnen de bacterie te verhinderen. Zonder eiwitten kunnen de bacteriën niet verder groeien wat het genezingsproces bespoedigt.

Artsen schrijven dit antibioticum regelmatig voor bij hevige en hardnekkige acne, doorgaans in de vorm van een zalf of gel die enkele keren per dag op de ontstoken huid aangebracht moet worden.

Naast acne is erytromycine vanwege de antibacteriële functies ook doeltreffend tegen andere huidaandoeningen zoals; wondroos, rosacea en steenpuisten.

Wat zijn de voordelen van erytromycine?

Erytromycine heeft een aantal voordelen in vergelijking met andere, soortgelijke medicijnen tegen acne. Zo werkt het relatief snel: vaak zie je al binnen enkele dagen effect, hoewel het enkele weken kan duren voordat het middel ook echt optimaal resultaat geeft. Het werkt dan ook sterker dan bijvoorbeeld benzoylperoxide of tretinoïne, andere medicatie die vaak tegen acne worden gebruikt.

Het gebrek aan restricties is een ander voordeel; zo zijn er ook een aantal medicijnen tegen acne die artsen strikt afraden bij zwangerschappen. Bij erytromycine zijn het alleen enkele andere huidmedicijnen die voor problemen kunnen zorgen; verder is het aantal beperkingen nihil.

Wat zijn de bijwerkingen van erytromycine?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van erytromycine:

  • Maagklachten: diarree en buikpijn
  • Misselijkheid en/of Braakneigingen
  • Allergische reactie: roodheid of jeuk

De meest voorkomende bijwerking van erytromycine is een geïrriteerde huid op de plek waar de zalf of gel is aangebracht. Dat kan zich uiten in bijvoorbeeld roodheid, maar ook in een branderig of jeukerig gevoel, schilfering of zelfs kloven. Blijvende irritatie kan wijzen op overgevoeligheid voor de stof in kwestie.

Doorgaans raakt de huid binnen enkele dagen gewend aan het medicijn, waardoor de bijwerkingen weer verdwijnen. Is dat niet het geval, dan is het verstandig om het middel wat minder vaak aan te brengen.

Een laatste bijwerking is het gevaar op resistentie dat bij veel antibiotica op de loer ligt. Als je dit middel veel of langdurig gebruikt, wordt het mogelijk minder effectief of verliest het zijn werking zelfs volledig.

Waar kan ik erytromycine tegen acne kopen?

Je hebt een doktersrecept nodig om erytromycine tegen acne te bestellen, omdat het een receptplichtig geneesmiddel is.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over erytromycine:

Combinatie met andere medicijnen:

Erytromycine wordt in sommige gevallen ook gecombineerd met andere medicijnen om het resultaat te verhogen en acne nog beter tegen te gaan. Een medicijnen dat men combineert met erytromycine is:

Let op dat er ook geneesmiddelen zijn die je niet met erytromycine moet combineren. Raadpleeg een bevoegd arts bij twijfel.

Andere merknamen:

Erytromycine wordt wereldwijd ook verkocht onder andere merknamen waaronder; Erythrocin, Erythromycine, Robimycin, EryPed, Ranbaxy, E-Mycin, Erymax en Ery-Tab.

Dosering / Toepassing:

Het is belangrijk dat je de créme of zalf altijd op een schone huid aanbrengt. Dep de huid van tevoren schoon met lauwwarm water. Vervolgens breng je de zalf in hoeveelheden van 2 tot 4 gram aan op de plekken huid waar je het meest last hebt van pukkels, mee-eters en andere onregelmatigheden.

Smeer de créme of zalf niet op wondjes of schrammen, omdat dit irritatie kan veroorzaken.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief medicijnen tot je, mits deze zijn voorgeschreven door een bevoegd arts of aanbevolen zijn door een erkend apotheker, met uitzondering van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees ook het voorbehoud bij medische informatie van AcneVitaal.

Overige informatie: