Retinoïden

Retinoïden is de verzamelnaam voor de groep geneesmiddelen die chemisch verwant zijn aan de vitamine A-zuur. De werkzame stof vervult een diversiteit aan lichamelijke functies en wordt voornamelijk gebruikt tegen acne, huidveroudering, hyperpigmentatie en andere soorten huidaandoeningen.

Retinoiden

Retinoïden zijn geneesmiddelen voor uitwendig gebruik en komen in de vorm van een gel of crème. Voorbeelden van retinoïden voor de behandeling van acne zijn: adapaleen, tretinoïne en isotretinoïne.

Retinoïden in het kort:

  • Natuurlijk derivaat van de vitamine A-zuur
  • Zeer doeltreffend in de behandeling van acne en littekens
  • Vermindert rimpels door huidvernieuwing en collageenproductie

Wanneer kan ik retinoïden gebruiken tegen acne?

Het gebruik van retinoïden tegen acne is een optie bij tegenvallende resultaten van eerdere behandelingen en/of geneesmiddelen. Naast de bestrijding van acne zijn retinoïden ook effectief bij het tegengaan van o.a. rimpels en littekens.

Hoe worden retinoïden gebruikt om acne te bestrijden?

Retinoïden zijn zeer effectieve geneesmiddelen tegen acne, omdat de werkzame stoffen de hyperkeratinisatie bevorderen. Dit betekent dat retinoïden het groeiproces van de huidcellen stimuleren. Doordat de huidcellen sneller groeien, rijpen en schudden ze zich ook sneller af van de huid.

Wanneer je haarzakjes verstopt raken is het mogelijk dat je last krijgt van keratosis pilaris. Bij een verstopping van je talgklieren ontstaat er acne. Beide zijn ongewenste huidaandoeningen.

Het stimuleren van hyperkeratinisatie is dus belangrijk in het tegengaan van acne omdat oude huidcellen door samenklontering met talg (met name bij een vette huid) makkelijk in de porïen en talgklieren verstopt kunnen raken.

Wat zijn de verschillende soorten retinoïden?

Er bestaan verschillende varianten binnen de groep retinoïden. De verschillende soorten retinoïden hebben ieder een iets andere eigenschap en sterkte. Ieder type is tevens verkrijgbaar in verschillende soorten merken, producten, concentraties en samenstellingen.

Enkele retinoïden zijn:

Welke bijwerkingen hebben retinoïden?

Hieronder staan de meest bekende bijwerkingen die mogelijk kunnen optreden bij gebruik van een retinoïde:

  • Huidirritatie (uitdroging, roodheid etc.)
  • Irritatie rondom de ogen
  • Toename van pukkels (tijdelijk)
  • Schadelijke effecten op zwangere vrouwen

Waar kan ik retinoïden tegen acne kopen?

Retinoïden zijn o.a. verkrijgbaar in medicijnen als Adapaleen (Differin), tretinoïne en isotretinoïne. Je hebt een doktersrecept nodig om retinoïden tegen acne te bestellen omdat het receptplichtige geneesmiddelen zijn.

AcneVitaal verwijst je door naar online aanbieders en verkoopt zelf geen medicijnen. Raadpleeg de website van de Rijksoverheid voor meer informatie omtrent het veilig kopen van medicijnen via internet.

Aanvullende informatie:

Hieronder vind je aanvullende informatie over retinoïden.

Combinatie met andere medicijnen:

Je kunt een retinoïde combineren met andere medicijnen (antibiotica) om de effectiviteit te verhogen en acne nog beter te bestrijden. Enkele medicijnen die je kunt combineren met een retinoïde zijn:

Dosering / Toepassing:

De dosering is afhankelijk van de hevigheid van je acne en type retinoïden die je gebruikt. Het advies is om het gebruik rustig op te bouwen, waarbij je steeds kleine hoeveelheden gel of crème op je huid smeert. Bij voorkeur doe je dit s’Nachts omdat je overdag door contact met zonlicht huidirritatie kan oplopen.

Voorbehoud bij medische informatie:

Neem nooit op eigen initiatief geneesmiddelen tot u zonder dat die zijn voorgeschreven door een erkende arts of aanbevolen zijn door een apotheker, afgezien van medicijnen die zijn toegelaten voor zelfmedicatie. Lees hier het voorbehoud bij medische informatie op Acnevitaal.nl.

Overige informatie: