Acne Fulminans

Acne fulminans (ook wel bekend als acne maligna) is een zeer ernstige en tegelijk zeldzame vorm van acne. Het komt voornamelijk voor bij mannen en heeft sterke overeenkomsten met de huidaandoening acne conglobata.

Acne Fulminans
Wat is Acne Fulminans?

Acne fulminans kenmerkt zich door heftig ontstoken puisten die zich in rap tempo ontwikkelen tot open wondjes en zweertjes.

Vooral jonge mannen in de leeftijd van 13 tot 22 jaar lijken gevoelig voor dit type acne.

Het verschil met acne conglobata is dat mensen met acne fulminans zich ziek voelen en te maken krijgen met andere lichaamsproblemen zoals blaren, ontstekingen en abnormale veranderingen in de structuur van de botten.

Wat is de oorzaak van acne fulminans?

Acne fulminans treedt voornamelijk op bij mensen die al last hebben van een andere ernstige vorm van acne.

Vooral bij mannen die een behandeling voor acne conglobata ondergaan kan een plotseling heftige uitbarsting optreden. Het is nog niet geheel duidelijk waar dit aan ligt maar er zijn wel gevallen bekend waarbij de aandoening versterkt wordt door de aanwezigheid van een hoog niveau van testosteron en anabole steroïden in het lichaam.

Wat zijn de symptomen van acne fulminans?

Acne fulminans gaat vaak gepaard met koorts, bloedafwijkingen en spier,- en gewrichtspijnen in de ledematen (voornamelijk in de kniën, heupen en nek). De patiënt voelt zich koortsig en door de pijnen in het lichaam wordt bewegen bemoeilijkt. De eetlust kan afnemen waardoor gewichtsverlies optreedt.

De ontstoken wondjes kunnen zonder goede behandeling en verzorging ook littekens achterlaten.

Hoe wordt acne fulminans behandeld?

De behandeling voor acne fulminans bestaat doorgaans uit een combinatiebehandeling van orale medicatie zoals corticosteroïden, antibiotica en isotretinoïne om de onstekingen af te remmen.

De genezing van acne fulminans kan een langdurig proces zijn, waarbij de kans aanwezig is dat de aandoening na genezing opnieuw terug komt. Het is belangrijk dat de patiënt direct wordt behandeld om verdere complicaties te voorkomen.

Foto’s van acne fulminans

Hieronder staan enkele foto’s van patiënten om je een beeld te geven hoe acne fulminans er uit ziet. Op de eerste foto is duidelijk te zien hoe heftig de aandoening kan zijn.

Meer informatie: