Puistjes voorkomen

Puistjes voorkomen: een lastig karweitje waar soms geen einde aan lijkt te komen.

Vooral als puber met jeugdpuistjes is het voorkomen van puistjes een ware hel.

Volwassenen met acne hebben het eveneens zwaar. Je hebt je zelfvertrouwen hard nodig in je sociaal en zakelijk leven.

Je kunt aan hormonale veranderingen – een oorzaak van acne – immers weinig doen.

Er zijn gelukkig effectieve manieren om je te beschermen van puisten.

Puistjes voorkomen kun je namelijk ook voor een deel zelf beïnvloeden.

Puistjes voorkomen met een goede hygiëne

Het is niet zo dat je direct puistjes krijgt van vuil en viezigheid. Vuil kan wel bacteriën met zich meedragen die weer ontstekingen aanwakkeren.

Belangrijk dus om te zorgen dat je een goede hygiëne erop nahoudt en alle bacteriën uitsluit.

1. Was je gezicht

Je gezicht wassen is een vereiste in je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Gebruik hiervoor een gezichtsreiniger die bij je huidtype past (vet, droog, normaal etc.).

Was je gezicht met lauw water, niet te heet want dit kan je huid juist uitdrogen.

Na het wassen kun je met koud water je gezicht afspoelen. Je geeft je poriën hiermee de kans om zich weer rustig te sluiten.

2. Was je haren

Je haren kunnen aan het eind van de dag vol met vuil zitten. Haarlak of wax is een plakkerig boeltje dat vuiltjes uit de lucht aantrekt.

Denk maar eens aan uitlaatgassen van auto’s, sigarettenrook etc. waar je dagelijks mee in contact komt.

Een goede gewoonte is om je haren aan het eind van de dag goed uit te spoelen. Doe dit als het kan met een milde shampoo voor dagelijks gebruik.

3. Was je kussensloop regelmatig

Ik ken in mijn omgeving genoeg mensen die s’Avonds lekker naar bed gaan zonder te douchen.

Niets mis mee, je bepaalt zelf hoe “schoon” je jezelf houdt.

Maar zeg nou eens, je wilt toch niet gaan slapen op een kussen dat helemaal beplakt is van al dat vet van je haren?

Wil je puistjes voorkomen? Was dan regelmatig je kussensloop.

Je zal merken dat je gezicht er al snel beter uit zal zien. Voel maar eens hoe vettig je kussen is als je deze een tijdje niet hebt gewassen.

Hier wil je toch niet met je gezicht op liggen?

Puistjes voorkomen met een gezond dieet

Het klinkt cliché maar een zuivere huid begint ook met een gezond dieet.

Een gezond dieet en dito eetpatroon doet wonderen voor je huid. Plus: je voelt je lekkerder in je vel!

Puistjes voorkomen doe je dus ook door gezonder te eten.

1. Eet elke dag een stukje fruit

Fruit bevat o.a. vitamine C dat zeer belangrijk is voor het in stand houden van je immuunsysteem en het ontgiften van je lichaam.

Een makkelijke methode om jezelf te “leren” meer fruit te eten, is door er een gewoonte van te maken om na iedere maaltijd een stukje fruit te eten, bijvoorbeeld een appeltje.

Je zal zien dat je hierdoor minder grote porties gaat eten omdat je weet dat je nog ruimte moet overhouden voor dat appeltje.

Een appel bevordert daarnaast ook de spijsvertering in je maag waardoor je na een halftuurtje niet zo een “vol gevoel” hebt.

Kortom: je huid ziet er gaver uit en je weegt een aantal kilo’tjes lichter!

2. Let op wat je eet of drinkt

Er is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat er direct verband is tussen voedsel en puistjes. Toch kun je hier het beste zelf goed op letten.

Het kan namelijk zo zijn dat jij wel gevoelig bent voor puistjes door bijvoorbeeld vet eten (patat, chips etc.), alcohol of melk. Dit is iets wat jij zelf in de gaten kunt en moet houden.

Merk je dat je na het drinken van melk meer puistjes krijgt? Drink dan een week lang geen melk en kijk hoe jouw huid hierop reageert.

3. Drink veel water

Water heeft zoveel goede eigenschappen. Als je last hebt van puistjes dan kun je al op korte termijn een verbetering van je huid zien door veel water te drinken.

Door water te drinken ga je ten eerste vaker plassen en dus ook vaker je lichaam ontgiften. Ten tweede kan je lichaam voldoende water opnemen om je huid te hydrateren.

Er zijn verschillende manieren om er een gewoonte van te maken meer water te drinken. Drink bijvoorbeeld direct na het opstaan en voor het slapen gaan 1 tot 2 glazen water (vooral s’Ochtends gaat dit makkelijker omdat je dan dorst hebt).

Houd daarnaast altijd een flesje water bij je in je tas, naast je bed of op je bureau. Neem elke keer een klein slokje en je zal zien dat je na verloop van tijd volledig automatisch steeds meer slokken gaat nemen.

Puisten voorkomen met huidverzorgingsproducten

Een anti-acne créme of lotion is het meest effectief als het is afgestemd op je huid.

Er zijn namelijk verschillende soorten producten verkrijgbaar die puistjes bestrijden en acne voorkomen. Het gaat erom dat je de juiste product voor je huidtype kiest.

Bekende actieve ingrediënten die onzuiverheden tegen gaan zijn o.a. salicylzuur en benzoylperoxide. Crémes waarin deze werkzame stoffen zijn verwerkt kunnen je huid flink verbeteren.

Let dus voortaan op welke ingrediënten zijn verwerkt in huidverzorgingsproducten.

1. Scrub regelmatig maar pas op met scrubs

Het is goed om je huid en gezicht regelmatig te scrubben en te ontdoen van achtergebleven huidschilfertjes.

Scrubben lijkt in eerste instantie namelijk bevorderlijk voor je huid, maar het kan ook ongewenst pukkels kapot maken. Dit kan natuurlijk littekens achterlaten en dat is iets wat we niet willen!

Begin daarom eerst met een zeer milde (niet-agressieve) scrub. Als je voelt dat je huid hier makkelijk tegen kan, dan kun je een iets agressievere scrub nemen.

In de regel geldt dat een milde scrub sowieso beter is als je een huid hebt met veel pustels.

2. Gebruik middelen voor plaatselijke pukkels

Spot treaments zijn producten waarmee je regelrecht een specieke puist kunt behandelen.

Je kunt hiermee bestaande en opkomende puisten direct bestrijden. Het verzacht de zwelling en vermindert de roodheid.

Wil je weten met welke producten je direct een puistje kunt aanpakken? Kijk dan op puistjes bestrijden in 1 dag om een aantal aanbevelingen te zien.

Wanneer niets helpt om puisten te voorkomen

Het lukt niet altijd om puistjes te voorkomen met consumentenproducten…

Heb je nog steeds flink last van puisten na zorgvuldig verschillende middelen te hebben getest? Dan kan de oorzaak voor je puistjes dieper liggen.

Advies inwinnen via je huisarts en dermatoloog kan geen kwaad. Zij kunnen je vaak verder helpen met zwaardere acne medicijnen die alleen op recept verkrijgbaar zijn.

Wat zijn jouw manieren om puistjes te voorkomen?

Jij hebt vast ook je eigen tips en/of middeltjes waarmee je puistjes voorkomt. Deel dit met andere lezers door hieronder een reactie te plaatsen!

5 gedachten over “Puistjes voorkomen”

Reacties:

  1. Tot vorige week had ik veel last van rode bolletjes, littekens en kleine puistjes op mijn gezicht. Ik probeerde vele scrubs, begon met 2L water per dag te drinken (minimaal) en reinigde mijn gezicht 2 tot 3 keer per dag met micellairwater. DIt hielp veel. Mijn huid wast minder droog door het water en er kwamen geen wondjes en rode bolletjes bij. Maar de puistjes die bleven. Ik ben dan maar de apotheker binnengestapt (wat ik normaal niet doe), deze bevool me een homeoplasmine aan. Op 2 dagen creëerde ik een egale huid! Iets wat ik al in maanden niet meer gezien had.

    • Goed om te horen Justine en bedankt voor het delen. Homeoplasmine wordt zover ik heb gelezen voornamelijk gebruikt tegen een droge huid. Ik kom ook enkele artikelen tegen waarin dit schijnbaar ook goed kan werken tegen acne. Het proberen waard! 🙂

  2. Wellicht zou ik je stuk serieuzer nemen als er iets minder grammaticale en spelfouten in zouden zitten.

    • Ik ben helaas niet perfect… en dat wil ik ook niet zijn 🙂

    • Niet zo zeiken Sophie. Kijk eerst naar je eigen foutjes.

Plaats een reactie:

Je e-mail is alleen zichtbaar voor ons. We checken eerst je reactie voordat we deze plaatsen vanwege spam. Schrijf netjes, duidelijk en let op spelfoutjes zodat andere bezoekers er ook wat aan hebben. Bedankt voor je bijdrage :)