Puisten uitknijpen

Puisten uitknijpen? Doe het dan op de veiligste manier!

Ik krijg vaak mailtjes van bezoekers die graag willen weten hoe je het beste een puist kunt uitknijpen.

Er bestaat niet echt een “beste” methode, omdat het uitknijpen van puisten altijd slecht voor je huid is.

Maar hoe je went of keert, als je eenmaal een puistje op je gezicht hebt wil je die natuurlijk weg hebben!

Het lijkt mij dus een goed idee om een aantal nuttige tips voor het uitknijpen van puisten te geven.

Puisten uitknijpen verergert alles!

Toen ik zelf ontzettend veel last had van acne heb ik ook weleens geëxperimenteerd met het uitknijpen van puisten.

Ik was toen zo radeloos dat ik op een gegeven moment een dagboek bijhield van allerlei medicijnen en producten die ik gebruikte. Ook hield ik bij wanneer ik een uitbraak van puisten kreeg en hoe lang het duurde voordat het weg ging.

Ik heb toen ook opgeschreven wat er gebeurde als ik een puist uitkneep.

Wat mij opviel is dat iedere keer als ik een puist uitkneep, ik kort daarna een ander puist kreeg maar dan bijna recht tegenover de andere puist! Soms horizontaal soms verticaal. En dan iedere keer weer!

Dit gebeurde trouwens alleen met het uitknijpen van puisten op m’n gezicht.

Op dat moment realiseerde ik me dat ik dus zelf m’n puisten erger maakte. Dus door steeds weer eentje uit te knijpen, kwam er een ander in de plaats voor terug maar dan wel aan de andere kant van m’n gezicht!

Ik heb toen geleerd dat je maar niet te veel aan je puisten moet zitten. Dit heb ik mezelf overigens ook echt moeten aanleren, want het is natuurlijk verleidelijk om een puist uit te knijpen als je die dag net een belangrijke afspraak hebt.

Waarom is puisten uitknijpen slecht voor je huid?

Er zijn meerdere redenen waarom het slecht voor je huid is om zelf een puist uit te knijpen. Ik heb hieronder enkele belangrijke redenen. Neem ze goed door en herinner jezelf hieraan de eerstvolgende keer dat je weer puist wilt uitknijpen!

1. Kans op meer puisten – Heb je weleens meer puisten gekregen na het uitknijpen van een puist? Een puist zit vol bacteriën. Als je dit uitknijpt heb je dus grote kans dat deze bacterien zich rondom de opgeknepen puist verspreiden. Daarnaast beschadig je met uitknijpen de eerste laag van je huid die je poriën beschermt. Met andere woorden; je vergroot de kans dat je dus nog meer puisten krijgt.

2. Kans op littekens of vlekken – Zie je op je gezicht of lichaam donkere vlekken die veroorzaakt zijn door een puist? Het gebeurt vaak nadat je een grote, dikke of pijnlijke puist hebt uitgeknepen. Als je niet voorzichtig bent maak je juist je huid kapot. Je ziet bij mensen die last hebben van puisten daarom veel donkere of zwarte vlekken rondom het gezicht.

3. Kans op ontstekingen – Niet iedereen heeft hier direct last van. Je ziet het vaak terug bij mensen die extreem last hebben van acne. Dus echt van die witte of rode dikke bulten op het gezicht. Als je dit hebt kun je maar beter helemaal stoppen met uitknijpen.

Ik ga in dit artikel niet helemaal uitleggen hoe het komt dat een puist onstoken raakt. Je kunt je zelf wel voorstellen hoe de combinatie van vieze vingers of nagels met het vuil van een puist voor een explosie van bacteriën zorgt.

Overigens ben je nog verder weg van huis met een ontstoken puist. Soms heb je zelfs medicijnen nodig om het weer beter te maken.

Niet uitknijpen maar uitkijken dus!

Puisten uitknijpen tips

Als je dan toch een puist wil uitknijpen, volg dan de instructies die ik heb geschreven over het uitknijpen van puistjes. Hieronder nog enkele goede tips:

  • Vergeet niet je handen te wassen voordat je een puist uitknijpt
  • Zijn je nagels schoon? Denk aan die explosie van bacteriën…
  • Puisten voorkomen is beter dan genezen
  • Knijp alleen puisten uit die rijp zijn (dus met zo’n wit kopje)
  • Ga aub naar je huisarts als je dikke onstoken pukkels hebt!

Puisten uitknijpen filmpje

En hier dan ook nog een extra filmpje over het uitknijpen van puisten.

Plaats een reactie:

Je e-mail is alleen zichtbaar voor ons. We checken eerst je reactie voordat we deze plaatsen vanwege spam. Schrijf netjes, duidelijk en let op spelfoutjes zodat andere bezoekers er ook wat aan hebben. Bedankt voor je bijdrage :)