Acne vulgaris is de medische term dat men gebruikt voor de meest voorkomende vorm van acne. Acne komt met name voor bij jonge mensen in de periode rond hun pubertijd maar ook nog steeds bij volwassenen.
Acne wordt veroorzaakt door een ontsteking van de talgklieren in het gezicht en coeur gebied.
Je coeur (spreek uit als: “koe-wur”) is het gebied op en rondom de hals en bovenste gedeelte van de borstkas en rug.
Deze kleine onderhuidse ontstekingen op het lichaam duiden we aan als puistjes of pukkels.
De kracht van acne neemt bij jonge mensen steeds toe naarmate de leeftijd hoger wordt en bereikt z’n piek meestal rond de 17e tot 20e jaar.
Bij de meeste mensen verdwijnt acne na hun twintigste, uitgezonderd bij hen waarbij (1) acne genetisch bepaald is of (2) een zeer gevoelige huid hebben. Zonder behandeling kan acne zich zelfs doorzetten tot een leeftijd van veertig jaar!
Acne vulgaris manifesteert zich voornamelijk op plekken waar de dichtheid van de poriën het hoogst is, zoals op het gezicht en de bovenkant van de borst of rug.
Er bestaan verschillende vormen van acne waarbij de hevigheid van het probleem zich op verschillende niveau’s voordoet. Er zijn dus puistjes die geen kwaad kunnen maar ook puistjes die zo ernstig ontsteken dat je er ziek van wordt.
Wat is de oorzaak van acne vulgaris?
Puistjes zijn zowel voor jongeren als volwassenen een vervelend probleem. Waardoor wordt acne nu veroorzaakt?
De exacte oorzaken van acne zijn niet specifiek aan te duiden omdat de oorzaak verschilt van persoon tot persoon.
Artsen kunnen wel een aantal belangrijke factoren aanwijzen die het ontstaan van acne verklaren. Hierdoor kan er ook met iets meer zekerheid aangetoond worden wat de puistjes aanwakkert. Hierop kan de juiste behandeling of medicatie wordem afgestemd. Acne is dus goed te behandelen.
De oorzaken die mogelijk kunnen zorgen voor puistjes zijn onder andere:
- Hormonen
- Hygiëne
- Genen
- Overtollig talgproductie
- Wrijving met kleding
- Cosmetica
Acne ontstaat doordat de talgklieren op de huid ontstoken raken. Talg voorziet onze huid van soepelheid en hydratatie (vocht).
Bij een verhoogde productie van talg worden de openingen van de talgklieren steeds kleiner, waardoor de talg moeite heeft om uit de poriën te ontsnappen.
De talgproductie gaat ondertussen gewoon verder, waardoor de talgklieren dusdanig verstopt raken dat er een ontsteking ontstaat. Uit deze ontsteking ontstaat een puist.
Wat zijn jeugdpuistjes?
Vooral rond de pubertijd is de productie van talg bij jongeren het hoogst. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de aanmaak van het mannelijke hormoon ‘androgeen’ bij zowel jongens als meisjes.
Dit is de reden dat pubers in de periode vanaf hun twaalfde jaar last krijgen van puistjes, vandaar de benaming: “jeugdpuistjes”. Bij jongens ligt van nature de productie van androgeen hoger dan bij meisjes. Jongens hebben daarom vaak meer (en heviger) last van jeugdpuistjes dan meisjes.
Klik hier om meer te lezen over de oorzaak en behandeling van jeugdpuistjes.
Wat zijn mee-eters?
Mee-eters (ook wel comedonen genoemd) zijn een verstoring in de hoornlaag. De hoornlaag is de buitenste laag van de opperhuid. Talg hoopt zich op in de opening van de poriën en oxideert tot een zwartkleurig puntje (puistje); een mee-eter. Een mee-eter komt met name voor op de neus maar kan ook op andere plekken op het lichaam voorkomen.
Klik hier om meer te lezen over de oorzaak en behandeling van mee-eters.
Wat zijn de symptomen van acne vulgaris?
Acne komt doorgaans voor als kleine rode puistjes rondom de neus en/of op het voorhoofd. Deze kleine puistjes worden steeds erger en ontwikkelen zich tot papels of pustels. Na verloop van tijd gaan de puistjes meestal vanzelf weg.
Een zware vorm van acne (vooral op en rondom het gezicht) kan echter littekens veroorzaken die tot lang na de genezing zichtbaar kunnen blijven.
Acne is niet alleen een vervelende huidaandoening, het kan mogelijk ook voor psychologische stress en zelfs sociale angst zorgen. Het is daarom absoluut noodzakelijk om acne in een zo vroeg mogelijk stadium te behandelen.
Hoe wordt acne vulgaris behandeld?
De behandelingen om acne te bestrijden zijn net zo uiteenlopend als de verschillende vormen en gradaties waarin het probleem voorkomt. Een juiste behandeling om puistjes te bestrijden en voorkomen zijn daarom afhankelijk van de ernst van het probleem.
Normaal gesproken gaan de puistjes na een bepaalde periode vanzelf over. Bij kleine puisten voldoen (1) niet-agressieve en verzorgende producten om de huid in conditie te houden. In het geval dat de puisten langdurig ontstoken zijn, kan het toepassen van (2) een medicijn een mogelijke oplossing bieden.
1. Middelen tegen puistjes:
Lichte (cosmetica)producten voldoen om puistjes die onregelmatig voorkomen en niet ontstoken zijn te behandelen. Dit soort middelen tegen puistjes zijn verkrijgbaar bij de drogist of kunnen zonder recept bij de apotheek worden gekocht.
Cosmeticaproducenten voegen bepaalde stoffen toe die de huid kunnen verbeteren zoals vitamine A-zuur of benzoylperoxide.
De concentraties in de producten zijn echter laag omdat het geen irritatie mag veroorzaken. De drogisterijproducten zijn daarom alleen geschikt tegen zeer kleine en milde puistjes.
2. Medicijnen tegen acne:
Geneesmiddelen komen aan te pas wanneer de acne hevig of hardnekkig is. Er bestaan verschillende soorten medicijnen met ieder hun eigen eigenschap om acnebacteriën te bestrijden. Medicijnen tegen ernstig onstoken puistjes zijn alleen op voorschrift van een arts verkrijgbaar.
Een zware vorm van acne wordt doorgaans behandeld door een arts die zich specialiseert in huidaandoeningen, de dermatoloog. Dermatologen behandelen verschillende vormen van acne maar in het bijzonder de hevige aandoeningen.
Na een grondige analyse van je huid schrijft de dermatoloog een geneesmiddel voor (bijvoorbeeld een retinöide of antibioticum) die de bacteriën op een specifieke manier moet tegengaan.
Vrouwen kunnen ook mogelijk gebruik maken van de pil om acne te verminderen. Zwangere vrouwen dienen daarentegen rekening te houden met de bijwerkingen van bepaalde medicijnen.
Foto’s van acne
Hieronder staan enkele foto’s van acne patiënten om je een beeld te geven hoe acne eruit ziet. Op de tweede foto is acne te zien bij een volwassen vrouw. De laatste foto laat een zeer ernstige vorm van acne zien.
Video over acne
Bekijk hieronder een kort filmpje over acne. In het videofilmpje wordt op een simpele manier uitgelegd wat acne precies inhoudt.