Pukkels op billen

Puisten komen ook voor op de billen. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, behoren puisten op de billen niet tot acne. Het zijn gewoonweg ontstekingen in de haarzakjes van de huid.

Puistjes op billen
Hoe kom je af van puistjes op je billen?

Als het een enkele harde onderhuidse puist betreft, dan is het mogelijk dat je te maken hebt met een steenpuist.

Het is vooral een vervelend probleem voor mensen die vaak moeten zitten gedurende een dag zoals mensen met een kantoorbaan of chauffeurs.

Puistjes op de billen doen namelijk veel pijn bij een te late of onjuiste behandeling.

Pukkels op of tussen je billen zijn niet minder vervelend als op het gezicht. Het doet niet alleen pijn, maar zorgt soms ook voor psychische problemen zoals onzekerheid en schaamte. Dit is de reden dat mensen helaas niet zo snel naar de huisarts gaan voor pukkels op hun billen.

Inhoud:

  1. Wat is de oorzaak?
  2. Wie zijn vatbaar?
  3. Wat zijn de behandelmogelijkheden?
  4. Bekijk foto’s

Wat is de oorzaak van pukkels op de billen?

De pukkels ontstaan o.a. door:

  • Ontsteking van verstopte haarzakjes door een overdadig aanmaak van talg
  • Irritatie van de huid op het gebied op en rondom de bil

Er zijn verschillende redenen waarom je puisten op je billen krijgt. De puisten worden voornamelijk veroorzaakt door verstoppingen in de talgklieren door een overmatige talgproductie en verhoogde huidvernieuwing. Talg en dode huidcellen klonteren samen met bacteriën, virussen of schimmels wat uiteindelijk leidt tot een infectie.

Het is niet zo dat wanneer je puistjes op je gezicht hebt, dit automatisch ook op je billen krijgt en andersom. Acne op het gezicht en puisten op de billen zijn niet met elkaar verbonden.

Alhoewel voeding een rol kan spelen is het niet wetenschappelijk bewezen dat de oorzaak bij bepaalde soorten voedsel ligt. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een lage weerstand en diabetici over het algemeen vaker met dit probleem te maken krijgen.

Wie zijn vatbaar voor puisten op de billen?

Puisten zijn geneigd eerder voor te komen op plekken waar veel haarzakjes zitten. Naast het gezicht zijn de billen een van de plekken met veel haarzakjes. Mensen met veel haarbegroeiing op hun billen hebben daarom vaker en meer last van pukkels op deze plek.

Volwassenen
Zowel mannen als vrouwen van jong tot oud kunnen dus last hebben van een pukkel op hun bil. De hevigheid wisselt van een enkele puist tot veel (ontstoken) puisten.

Jongeren
Bij jongeren komen de pukkels meestal rond dezelfde periode als waarin ze last hebben van jeugdpuistjes, alhoewel dit geen relatie tot elkaar heeft.

Kinderen en baby’s
Ook bij kinderen en baby’s komen de pukkels op de billen voor. Dit gaat na verloop van tijd meestal vanzelf weg.

Het probleem doet zich niet alleen op de billen voor, maar ook in de bilnaad. Doordat o.a. vuil en zweet zich hier sneller verzamelt raken de haarwortels eerder verstopt en ontstoken.

Hoe kan ik puistjes op billen behandelen?

Een juiste behandeling van de puistjes is vereist, omdat bij niet tijdig ingrijpen de puistjes verergeren en de pijn zal toenemen. Ook is de kans aanwezig op het achterblijven van littekens.

Er zijn doorgaans 3 manieren om dit tegen te gaan:

  • Voorkomen
  • Verzorgen
  • Gebruik van medicijnen

Puisten op het gezicht verdwijnen doorgaans vanzelf. Dit geldt echter niet altijd voor pukkels op de billen. Je billen zijn namelijk extra gevoelig voor irritatie door het dragen van kleding (ondergoed) en vereisen daarom een zorgvuldige behandeling. Door wrijving van kleding raken de puisten sneller geïrriteerd waardoor het langer duurt voordat ze genezen.

Het eerste wat men denkt bij het zien van bultjes op hun billen is dat het hetzelfde is als acne. Een eerste gedachte is daarom ook om de bulten te behandelen met dezelfde middelen die doorgaans tegen acne wordt gebruikt.

Alhoewel dit geen kwaad kan, is het resultaat wisselend. Bij de een werkt het beter dan bij de ander. Hieronder staan oplossingen die het meest effectief zijn:

1. Voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Je kunt in ieder geval het volgende doen om te voorkomen dat je last krijgt of het probleem verergert.

Voorkom irritatie
Vermijd zo veel mogelijk ruwe wrijving tussen je kleding en je billen door te letten op de volgende zaken:

  • Vermijd ondergoed van synthetisch of polyester stof. Ga voor 100% kantoen
  • Vermijd het dragen van een spijkerbroek of ondergoed dat strak zit
  • Maak regelmatig gebruik van een “zitbadje” voor 15 tot 20 minuten
  • Verzorg je billen regelmatig met een milde scrub of reinigende zeep

Voorkom zweet en bacteriën
Zweet verergert het probleem. Het zweet op je billen is namelijk meestal al opgedroogd voordat je de kans krijgt om te douchen. De combinatie van zweet en vuil trekt sneller bacteriën aan. Het is daarom beter om het dragen van polyester ondergoed te vermijden en indien mogelijk je billen zo snel mogelijk af te vegen na bijvoorbeeld het sporten.

2. Verzorgen

Naast voorkomen is het verzorgen een belangrijk onderdeel. Je kunt het volgende toepassen:

Scrubben
Het scrubben van de billen kan goed werken, mits je maar enkele kleine puistjes hebt. Bij veel of grote ontstoken puisten kan het scrubben juist het probleem verergeren.

Aangezien dit per persoon verschilt dien je zelf in te schatten of een behandeling middels scrubben mogelijk is.

Gebruik in ieder geval altijd:

  • Een lichte/milde scrubzeep
  • Een anti-bacteriële zeep (bijv. Dettol)
  • Een scrubhandschoen met fijne/zachte korrels
  • Tea Trea Olie (na het scrubben)

3. Medicijnen

De puistjes gaan doorgaans vanzelf over mits deze niet te veel geïrriteerd raken. Een medicijn tegen puistjes helpt wanneer het probleem hardnekkig blijkt te zijn. Een behandeling met benzoylperoxide of salicylzuur versnelt het genezingsproces. Gebruik de medicatie alleen wanneer je veel puistjes hebt of wanneer het probleem lang blijft aanhouden.

Kinderen en baby’s

De pukkels bij kinderen zijn niet kwaadaardig maar vereisen wel een tijdige behandeling. Het is noodzakelijk de gebieden rondom de billen goed schoon te maken na ieder wc-bezoekje of luierwisseling. Het niet goed schoonmaken kan bij leiden tot schimmelinfecties of luieruitslag.

Kinderen
Bij kinderen is het belangrijk geen strakke kleding te dragen (vooral ondergoed, zie ook tips bovenaan). Kinderen houden geen rekening met irritatie door schurende kleding en verergeren al spelenderwijs de huid op de billen.

Baby’s
Voor baby’s geldt dat je de luiers tijdig en regelmatig moet verschonen. Bij iedere wisseling van de luier kan een beetje babypoeder helpen de huid soepel te houden en irritatie te voorkomen. Droge billetjes kun je het best insmeren met een licht hydraterende creme.

Enkele middelen om pukkeltjes op de billen bij kinderen en baby’s tegen te gaan zijn:

  • Sudocreme
  • Zinkzalf
  • Zinkoxidezalf
  • Vaseline
  • Babypoeder

Foto’s van puisten op billen

Hieronder staan enkele foto’s van patiënten met puisten op de billen. Op foto 3 zie je het resultaat van luieruitslag bij een baby.

Meer puisten op het lichaam: