Puistjes

Een puistje (ook wel pukkel genoemd) is een afwijking of ontsteking in de huid. Het wordt veroorzaakt door een verstopping in de talgklieren door vuil en bacteriën.


Puistjes
Wat zijn puistjes?

Puisten komen bij iedereen voor ongeacht leeftijd, huidkleur of etnische-achtergrond.

Jongeren hebben meestal in de leeftijdsfase van hun puberteit veel last van jeugdpuistjes. Zonder een goede behandeling kan dit zelfs door blijven gaan tot aan hun veertigste jaar.

Volwassenen, en dan met name vrouwen, kunnen rond hun dertigste jaar last krijgen van “acne rosacea“; kleine pukkeltjes en rode vlekken die op het gezicht voorkomen.

Een plotselinge uitbarsting van puistjes is meestal een teken van acne. Een snelle en goede behandeling is vereist om te voorkomen dat de puistjes ernstig ontsteken en littekens achterlaten.

Wat veroorzaakt puistjes en pukkels?

Pukkels ontstaan door een ophoping van talg en vuil in de uitgangen van de talgklieren. De talgklieren bevinden zich aan de onderkant van de haarfollikels en maken talg aan om de huid te beschermen tegen uitdroging. Om de huid nog beter te beschermen maakt het lichaam steeds nieuwe huidcellen aan waarbij oude huidcellen afbreken en vervellen.

Ontstaan van puistjesBij overproductie van de talgklieren wordt er veel meer talg aangemaakt dan gewoonlijk. Het talg moet daarna via dunne kanaaltjes uit de poriën van de huid ontsnappen. Door de grote hoeveelheid talg wordt dit proces vertraagd. Dode huidcellen die achterblijven in de poriën hopen zich op met de stroperige talg, waardoor er een ontsteking oftewel pukkel onstaat.

De hoofdoorzaak van puistjes zijn o.a. hormonen en genen. Op de pagina over de oorzaken van acne kun je meer lezen over de factoren die de groei en ontwikkeling van puistjes beïnvloeden.

Wat zijn de symptomen van puistjes?

Puistjes komen voor als een klein pustel of papel en kunnen op verschillende delen van het lichaam ontstaan. Bij de meeste mensen zijn vooral de plekken op en rondom het gezicht, de rug, borst, schouders en billen het meest kwetsbaar.

De hevigheid van puistjes kan variëren van mild tot ernstig. Ernstig ontstoken puistjes kunnen pijnlijk zijn en ook permanente littekens en/of vlekken achterlaten als deze niet op tijd en goed worden behandeld.

Behalve littekens en vlekken kunnen puistjes ook andere complicaties met zich brengen zoals; schade aan het gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen, persoonlijkheid en sociaal leven.

Hoe worden puistjes behandeld?

De genezing van puistjes varieert van een paar weken tot maanden maar kan ook zelfs jaren duren. Bij sommige mensen blijft het gedurende het gehele leven komen en gaan. Een behandeling is afhankelijk van hoe ernstig het puistje ontstoken is. Naast een goede hygiëne en levenstijl voldoen producten zoals gezichtreinigers en scrubs om milde puistjes te bestrijden.

Onschuldige puistjes zoais milia (gerstekorrels) hebben doorgaans geen behandeling nodig en gaan na verloop van tijd vanzelf weg, terwijl hevig ontstoken puisten zoals acne conglobata of acne fulminans alleen door een gespecialiseerde arts kan worden behandeld.

Foto’s van puistjes

Hieronder staan enkele foto’s van puistjes. Op de tweede foto is te zien hoe een pustel eruitziet en op de laatste foto een voorbeeld van een open comedoon.

Video over puistjes

Bekijk hieronder een kort filmpje over puistjes. In het videofilmpje wordt helder uitgelegd hoe puistjes (acne) ontstaan.

Meer informatie: