4 effectieve tips tegen puistjes in de zomer

Eindelijk die warme zon en heerlijke temperaturen. We mogen weer eens naar buiten na maanden lang binnen zitten vanwege de kou.

Het klimaat in de zomer zorgt echter ook voor een zweterig en vettige huid dat extra puistjes kan veroorzaken.

En laten we nou net in de zomer er op ons best uit willen zien!

Daarom volgen hier 4 tips om ook tijdens de zomer puistjes tegen te gaan.

1. Houd vet/olie op je huid onder controle

Door de warmte en luchtvochtigheid gaan je talgklieren extra hard werken en dus meer talg produceren. Het gevolg: een glimmende huid al voordat je maar een stap buiten de deur hebt gezet.

Je doet er dus goed aan om de overproductie van je talgklieren onder controle te houden.

Zorg daarom dat je tijdens warme dagen je gezicht minimaal twee keer per dag wast met een milde gezichtsreiniger. Het liefst s’ochtends na het opstaan en s’avonds voordat je gaat slapen.

Heb je een extra vette huid? Spoel je gezicht dan tussen de middag met koud tot lauw water.

Was je gezicht vooral niet te vaak en zorg dat je een zeer milde zeep of gezichtsreiniger gebruikt (anders dan wat je tijdens de winter gewend bent).

De huid op je gezicht verliest z’n beschermende laag door te veel wassen, waardoor je huid sneller uitdroogt.

2. Gebruik een licht hydraterende gezichtscrème

Maak in de zomer gebruik van een andere hydraterende crème dan wat je in de winter gewend bent. In de winter heb je een dikkere gezichtscrème nodig om je huid extra te beschermen tegen de vrieskou. In de zomer is je gezichtshuid sowieso vetter dus kun je beter een lichtere crème gebruiken om puistjes minder kans te geven.

Ga daarom voor een gezichtslotion, die zijn over het algemeen lichter en minder geconcentreerd dan crèmes.

3. Gebruik een dagelijkse zonnebrandcrème

Als je tijdens de warmere dagen gebruikt maakt van medicijnen tegen acne, let er dan goed op dat bepaalde geneesmiddelen zoals Retin-A (tretinoïne) of BenzaClin (benzoylperoxide) je huid gevoeliger maken voor de zon.

Het is daarom belangrijk om je huid extra te beschermen tegen de zon om uitbraak van puisten te voorkomen.

Smeer je huid in met een vet-vrije zonnebrandcrème (of lotion) van SPF 30 of hoger.

Er bestaan ook getinte zonnecrèmes die vlekjes of huidimperfecties verdoezelen.

4. Douchen na het zweten!

Zweet kan puistjes op je huid extra irriteren.

Neem daarom een lekkere koele douche na het sporten of strandwandelen. Dit is ook een goed moment om je gezicht en lichaam te reinigen met een milde face-, of bodywash.

Als het midden op de dag is, dan kun je ook gewoon een korte (koele) douche nemen zonder gebruik te maken van zeep. Je kunt dan alsnog s’avonds voor het slapen gaan een goede douche nemen met al je reinigingsproducten.

Tijdens de warmere dagen is er kans dat je te maken krijgt met acne mechanica, een vorm van acne dat wordt veroorzaakt door mechanische druk of overbelasting op de huid door bijvoorbeeld wrijving van kleding. Hierdoor onstaat vaak ook puistjes op de rug.

Draag tijdens hete dagen in de zomer zo licht mogelijke kleding en vermijd – tot zover het kan – accessoires zoals zware rugtassen en strak vastgemaakt helmen.

Wat doe jij om je huid soepel te houden tijdens de zomer?

Plaats een reactie:

Je e-mail is alleen zichtbaar voor ons. We checken eerst je reactie voordat we deze plaatsen vanwege spam. Schrijf netjes, duidelijk en let op spelfoutjes zodat andere bezoekers er ook wat aan hebben. Bedankt voor je bijdrage :)