5 fabels & feiten over acne en (jeugd)puistjes

Er wordt ontzettend veel gezegd over hoe je het beste acne kunt tegen gaan.

Het is voor mensen die last hebben van puistjes altijd lastig, want wat moet je nou wel of niet geloven?

Je bent namelijk altijd op zoek naar de beste oplossing om je acne te bestrijden.

Om je op weg te helpen kijken we in dit artikel naar naar 5 fabeltjes en feiten over acne.

Gooi ze direct de wereld uit!

1. Stress veroorzaakt acne

Feit: Het klopt dat stress kan zorgen voor een extra uitbraak van puistjes. Maar wees niet bang, iedereen heeft te maken met stress en een beetje stress of spanning kan zelfs gezond en positief werken.

Het gaat voornamelijk om een overdaad aan stress. Denk bijvoorbeeld de hevige stress tijdens of voor een examen, solicitatie of trouwerij.

De “normale” dagelijkse stress heeft dus weinig invloed op de hevigheid van je acne.

Niet iedereen heeft hier overigens last van. Sommige mensen krijgen bij een klein beetje stress al puistjes, terwijl anderen hier totaal geen last van hebben.

2. Veel wassen van je gezicht vermindert acne

Feit: Je houdt je gezicht schoon en fris door het regelmatig goed te wassen/spoelen. Gebruik hiervoor het liefst ook een face wash dat bij jouw huidtype past. Door je gezicht te wassen spoel je de dode huidcellen, overtollig vet en vuil weg van je huidoppervlak.

Te veel wassen van je gezicht kan puistjes juist verergeren. Was niet meer dan 2 tot 3 keer per dag je gezicht en was vooral niet te ruw.

3. Puistjes uitknijpen voorkomt verdere uitbraak van pukkels

Feit: Nee, een puistje uitknijpen verergert acne en kan in het ergste geval zelfs littekens of wondjes veroorzaken. Een pukkel uitknijpen is dus geen goed idee.

Niemand wil echter met een witte pukkel op z’n gezicht rondlopen. Ook al weet je dat je die witte puist dus niet moet uitknijpen, je zal het hoogstwaarschijnlijk toch doen!

Probeer in dit geval zo veel mogelijk het witte gedeelte uit te knijpen en zo min mogelijk je huid aan te raken. Was daarnaast je handen (vingers) voor en na het uitknijpen.

4. Acne komt alleen voor bij jongeren (pubers)

Feit: Acne komt vooral voor bij jongeren rond hun puberteit maar helaas ook nog bij volwassenen. Bij volwassenen duurt dit gemiddeld tot een leeftijd van 40 jaar.

Als je acne niet in een zo vroeg mogelijk stadium en op de juiste manier aanpakt kan dit dus tot op latere leeftijd nog gevolgen hebben.

5. Tandpasta vermindert puistjes

Feit: Tandpasta is geen medicijn dat acne op de juiste manier kan bestrijden. Het is een simpel huismiddeltje dat vaak wordt gebruikt om een pukkel uit te drogen.

Lees ook het artikel “tandpasta tegen puistjes“.

Heb je flink last van acne? Dan is het beter om een geneesmiddel te gebruiken dat acne effectief tegen gaat. Deze kun je krijgen via je huisarts maar ook de drogist heeft voldoende producten om je acne te behandelen.

3 gedachten over “5 fabels & feiten over acne en (jeugd)puistjes”

Reacties:

  1. Tandpasta verminderd geen puistjes, want in tandpasta zit een bepaalde stof wat als zeep word gezien en t juist verergert, ook is t zo dat als je tandpasta erop smeert dat je huid juist roder word. Maar dat ligt misschien aan t bepaalde huidstype.

  2. Misschien een tip voor anderen, wat bij heel goed werkt; knijp/verwijder vooral je mee-eten. Zo voorkom ik nare puistjes die vooral grote ontstekingen worden. Maarrrr; maak altijd je huid en handen/nagels vooraf goed schoon. En het beste is vooraf even douchen, door de stoom word je huid wat zachter en krijg je de mee-eters beter weg.

    Nog een laatste tip; probeer zo weinig mogelijk aan je gezicht te zitten, als je bijvoorbeeld zit te lezen, achter je pc zit of zit te bellen. Zo houd je je gezicht het schoonste. Succes 🙂

    • Knijp alleen de zwarte puntjes op je gezicht uit je ziet er niks van terug maar het verminderd je puistjes wel 🤗

Plaats een reactie:

Je e-mail is alleen zichtbaar voor ons. We checken eerst je reactie voordat we deze plaatsen vanwege spam. Schrijf netjes, duidelijk en let op spelfoutjes zodat andere bezoekers er ook wat aan hebben. Bedankt voor je bijdrage :)