Wordt acne veroorzaakt door stress?

Het is algemeen bekend dat stress je acne kan verergeren.

Het is tot zover ik weet nog niet wetenschappelijk bewezen dat stress direct effect heeft op acne.

Experts op dit gebied zijn een beetje verdeeld of stress nu puistjes veroorzaakt of alleen verergert.

Stress zorgt er in ieder geval wel voor dat je talgklieren meer olie produceren wat natuurlijk extra kan leiden tot verstopte poriën.

Acne en stress

Je lichaam wordt uit balans gebracht wanneer je landurig gestresst bent. Dit kan komen door bijvoorbeeld drukte op je werk, studie-, of examendruk, relatieproblemen etc.

Wanneer je gestresst bent maakt je lichaam stresshormonen aan die er o.a. voor zorgen dat je alerter wordt.

Stress is dus niet per definitie slecht voor je. Het kan er juist voor zorgen dat je in bepaalde situaties zelfs beter presteert.

Die extra stresshormonen kunnen er echter ook voor zorgen dat je lichaam uit balans raakt. Dit gebeurt meestal bij langdurige stress. Dit komt voornamelijk voor bij mensen die een hoge werk-, en/of studiedruk ervaren.

Wanneer je lichaam uit balans is kun je last krijgen van allerlei andere zaken. Je kunt bijvoorbeeld ineens last krijgen van overgewicht, een hoge bloeddruk en uiteraard verergering van puistjes.

Hoe controleer je of je puistjes krijgt van stress?

Een manier om voor jezelf te bepalen of je acne erger wordt door stress is door heel eenvoudig te kijken hoe je huid reageert op stress-situaties.

Ik heb zelf hiervoor in de periode rond m’n pubertijd bijvoorbeeld een logboekje aangehouden tijdens tentamenweken, waarbij ik iedere keer de dagen opschreef van stress, gevolgd door de dagen van extra of verergerde puistjes.

Volwassenen kunnen dit ook het beste op dezelfde manier doen. Maak het je makkelijker en  gebruik bijvoorbeeld een simpel tekstprogramma of agenda op je smartphone.

Waar je vooral goed op moet letten is hoe de uitbraak van puistjes zich over je gezicht verspreid.

Als je ziet dat er op verschillende plekken meer puistjes ontstaan, dan is dit meestal het gevolg van stress. Zie je op dezelfde plek (bijv. op je linkerwang) een puistje terugkomen maar verergert de acne niet? Dan komt dit normaalgesproken door andere factoren zoals bijvoorbeeld je mobiele telefoon.

Wat kan je doen om stress tegen te gaan?

Er bestaan verschillende methodes om stress tegen te gaan. Het hangt er natuurlijk ook af van wat voor soort stress je ervaart.

Stress veroorzaakt door tentamens is van korte duur en normaal gesproken niet kwalijk. Stress als gevolg van een langdurig hoge werkdruk kan echter zorgwekkend zijn.

Het is dus ook hier van belang om voor jezelf na te gaan wat de situatie is. Wees eerlijk tegenover jezelf want alleen jij weet hoe je je van binnen voelt.

In mijn nieuwsbrief geef ik een aantal goede tips die ik zelf gebruik om stress tegen te gaan.

Plaats een reactie:

Je e-mail is alleen zichtbaar voor ons. We checken eerst je reactie voordat we deze plaatsen vanwege spam. Schrijf netjes, duidelijk en let op spelfoutjes zodat andere bezoekers er ook wat aan hebben. Bedankt voor je bijdrage :)